Непушачите от ГЕРБ и държавната регулация

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

България или както галено си я наричаме "Абсурдистан",  е най-бедната страна в Европейския съюз. Намаляването на брутния вътрешен продукт и корупцията по високите етажи на властта водят до нисък темп в развитието на икономиката в страната,  коментират европейските анализатори... Техните деца коментират друго!

За тях България е сбъдната мечта. Тук може да излезеш да вечеряш в сносен ресторант, да си купиш кутия цигари  "Marlboro", да отидеш на нощен клуб и да се напиеш до безпаметност за... 25 EUR. Really?! После, ако имаш късмет и попаднеш на скромен таксиметров шофьор, може да те прибере до вкъщи, само за... 5 лева?!

Това е България. Скъпи сметки към топлофикация,  скъпо гориво, безумна администрация и... цинично евтин нощен живот! В страни като Чехия, Полша, Унгария, Словакия, че и Румъния, една нормална вечеря за двама в ресторант е 100-150 лева. Една бутилка алкохол в нощно заведение варира от 300 до 1000 лв. (за сравнение в тамошния супермаркет е 25 лв, обикновено с по-ниска цена от нашия). В Студентски град, София, в нощните клубове може да се намери "изгодна" промоция - бутилка марково уиски с 5 енергийни напитки за... 35лв! Във Варшава само за вход в този тип заведения вземат 2 пъти повече... Хората живот си живеят, а ние в България само ядем, пием, пушим и се веселим!

И ето ги тях - цигарите. Ама не кои да е, а цигарите с бандерол! Оказа се, че около 9% от годишният приход в държавната хазна идва от тях.  Знае се, че новите собственици на "Булгартабак - холдинг" АД са пряко свързани с Централна Коoпeративна Банка, Винпром "Пещера", ТВ7 , вестник "Уикенд", ФК "Ботев" Пловдив - все галеници на управляващата партия ГЕРБ.  Според заложения от Дянков бюджет за 2013, акцизът, събран от продажбата на цигари, е под 2 млрд. лева, което е доста по-малко от миналата година - почти 3 млрд. лева. Основен аргумент за това, разбира се, е ограничението за пушене на обществени места, наложено от същото правителство. Мислите ли, че правителството очаква консумацията на цигарен дим да намалее толкова драстично - с 35%?! Според мен - не, по-скоро увеличението от контрабандата на цигари се залага законово! Ако в момента дадете 5 лв. за кутия цигари, то почти 4 отиват в държавната хазна. Ако дадете 2 лв, за същата кутия, но без бандерол, то търговците и производителя печелят ДВОЙНО.

Да обобщим: близки до управлението на България фирми купиха основния производител на цигари, правителството забрани пушенето на обществени места, като по този начин рискува да намали приходите си в държавната хазна! Това не ви ли изглежда някак... нелогично?! Ще ви "насоча" само с малко факти:

В Англия - средната цена на една цигара е 37p (около 90 стотинки)

Във Франция - средната цена на една цигара е 31 euro cent (около 60 стотинки)

В Италия - средната цена на една цигара е 28 euro cent (около 55 стотинки)

В Германия - средната цена на една цигара е 26 euro cent (около 51 стотинки)

В Испания - средната цена на една цигара е 25 euro cent (около 50 стотинки)

Средната цена на една цигара в България е 20 стотинки. Разбира се, в средата на следващата година (със сигурност след изборите) правителството ще отчете драстичен спад в приходите от продажби на цигари, да той ще е заложен в бюджета, но за страна, бедна като България, всеки допълнителен приход е важен, което ще доведе до увеличение на акциза и респективно - увеличение на крайната цена на кутия цигари. "Естествена" и "своевременна" мярка на нашето отговорно, но не към средностатистическия данъкоплатец, правителство!

Кой ще страда от това?! Обикновеният пушач! Той в момента е прекалено зает да защитава своите "права" пред обикновения... непушач. Отново правителството на майка България изигра чудесно картите си, като насочи напрежението някъде другаде и раздели за поредeн път общественото мнение на две. Кучетата си лаят, керванът на ГЕРБ си върви!

Да го д*хат бедните!


 

Коментари към "Непушачите от ГЕРБ и държавната регулация":
Най-четени
 
Защо винаги искаме да се върнем при бившите си Защо винаги искаме да се върнем при...

Дори и нещата да не сработват!

13:10 | 09.12.2016| Бивши връзки връщаме
 
 
Френски фермери позираха за секси календар на Фред Гудон Френски фермери позираха за секси...

С такива мъже всичко ще е наред през 2017г.

11:10 | 05.12.2016| Календар Секси Фермери
 
Ето защо винаги трябва да махате палтото на детето в кола Ето защо винаги трябва да махате...

Ако не го направите  излагате децата на сериозна...

18:57 | 28.11.2016| Виж цялата статия
 
Изненадващата история, която се крие зад емблематичната прическа на принцеса Даяна  Изненадващата история, която се крие...

Стила  на 90-те, който *всеки * копира почти никога...

18:55 | 29.11.2016| Виж цялата статия
 
Какво се случва с тялото ти, когато спреш да пушиш Какво се случва с тялото ти, когато...

Положителните ефекти на спирането на цигарите

13:01 | 30.11.2016| Виж цялата статия
 
14 начина да отслабнем по време на празниците, вместо да напълнеем 14 начина да отслабнем по време на...

Не позволявайте талията ви да плаща цената на веселбата

19:04 | 02.12.2016| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. RSS BEU.bg