ЧСИ – новите кредитни милионери

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

„— Аз съм съдия-изпълнител.
Андрешко се обърна и с внимание погледна своя кираджия.
— И по изпълнение, а?
— По изпълнение, разбира се. Играе ме един вашенец там, ама тоя път ще му дам да разбере. Няколко пъти го гоня, а все се изплъзва от ръцете ми… Разбрах, че дяволува, и ще го издебна довечера, та ще ме помни… Житцето му ще секвестирам! Хем него на ум ще науча, хем да ви покажа един пример, та да не кръшкате друг път. Лъжете търговците, лъжете гражданите, та им продавате развалени яйца и граниво масло. Е, ама чакай, жено селяшка — властта се лесно не лъже! Пипа тя — здраво пипа! За вас камшик, руски камшик — така ще се оправите… Станахте пияници, пропаднахте, развалихте се — ще станете неспособни данъкоплатци и ще съсипете държавата. Ах, защо нямам повечко власт! Ангели ще ви направя.
Съдията-изпълнител разкопча кожуха си и тялото му зашава в него като пиле, което се излюпва. „

Елин Пелин

Навремето този разказ ми се струваше безинтересен и някак твърде остарял. Не откривах нищо, което да докосне детската ми, наивна душица. Мама и тати никога не ми бяха разказвали да са имали среща с бирници и аз си мислех, че те са някакви митични същества, безследно изчезнали след асфалтирането на калните улици в градовете и селата. Не подозирах, че след години тези митични създания ще възкръснат от Андрешковото блато и ще се превърнат в новите кредитни милионери. Как се случи това ли? Приказката продължава...

„С въвеждането на частното съдебно изпълнение, държавата делегира всички възможни правомощия и то свързани с юридическата част от съдебно изпълнение на частни лица-частни съдебни изпълнители (ЧСИ). В същото време остана и държавното съдебно изпълнение като по този начин в България се създаде една уникална смесена система на принудително изпълнение (ПДИ).

При държавното съдебно изпълнение всички такси, постъпват в държавния бюджет и държавните служители получават заплата. При частното съдебно изпълнение всички такси, постъпват по личните сметки на ЧСИ и по този начин се обогатяват лично. Чрез приетата Тарифа за таксите и разноските към закона за ЧСИ, се допусна принудителното изпълнение, да се превърне в законна форма за правене на бизнес и превръщането на едни частни лица (ЧСИ) в милионери за сметка на увеличаващия се брой на длъжници.

Корупцията в частното съдебно изпълнение започва по малки отделни поводи като, например, в случаите, в които длъжникът „съзнателно” не бива открит и това дава основание за формализиране /изпращане/ на връчването на поканата за доброволно изпълнение. Последиците за изпълнителното производство по конкретното дело се свързват не с изпращането на ПДИ, а с връчването й на длъжника.

Не можем да приемем становището на Камарата на частните съдебни изпълнители, че със заплащането на такси се повишава „опасността, докато кредиторът заплаща и събира документ по документ от държавните служби, длъжникът да е разпродал своето имущество и активи. Ако в момента за събиране на всички документи по едно изпълнително дело са необходими 2-3 седмици, то с въвеждането на заплащането за всеки отделен документ това време ще се увеличи на няколко месеца.” Заплащането на таксите е абсолютно нормално и няма как да забави изпълнението, защото кредитора винаги си е плащал таксите към ЧСИ, но самия ЧСИ нищо не е зплащал на държавата за получаваната информация и по този начин се облагодетелства за сметка на държавата. Освен това, необходимите справки се събират не от кредитора, а от ЧСИ. “

Из Доклада за проблемни области в частното съдебно изпълнение и заповедното производство от НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС

Ето така, приятели, новите бирници, по-известни под кодовото име ЧСИ се превърнаха в милионери, благодарение на нашите кредити, сиреч – те са новите кредитни милионери.

Тези милионери са дясната ръка на 10-те процента „лоялни клиенти“ на банките, същите, които купуват вашия имот на безценица, заради „обективното“ оценяване на съдия-изпълнителя. Какъв парадокс – когато става дума за данък сгради, жилищата ни се оценяват по една система, но когато иде реч за принудително отнемане на въпросното жилище, незнайно защо цената му рязко спада!

Ето един пример (от стоиците). Хотел „Ален мак”, чиято данъчна оценка е 4 милиона лева, е продадена на банката за 2 милиона лева. Държавна банка, която твърди, че прави всичко, за да стимулира бизнеса в България, всъщност предпочита да смачка въпросният бизнес и да стане собственик на имот. Ето на това му казваме ние: „А да видиш ти, жено селяшка!“


Да обобщим – имате кредит. В един момент не можете да си плащате вноските и ви идва на гости чичко ЧСИ. Той продава жилището ви за жълти стотинки на някой, който предварително му е хвърлил око и така вие оставате хем без жилище, хем с непогасени задължения. Готино, а!

Много ни се иска, по средата на цялата тази съвременна приказка, да се появи отнякъде Андрешко и да вдъхне малко надежда на нас, простите селяци. Но уви и той, и тези като него, отдавна яхнаха конете си и заминаха за чужбина... Защото тук асфалта се пропука и калта отново се показа!


 

Коментари към "ЧСИ – новите кредитни милионери":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg