Най-зловещите места в България (Част 3)

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

 

Всички сме чували за къщите на ужасите в Америка, както и за други призрачни и обгърнати с мистерии кътчета по света. Но досега никой не е споменавал за това, колко зловещи местности има и у нас. А в държава, в която легендите и преданията са неизменна част от фолклора, те наистина са много.

Представяме ви да прочетете и третата част на най-зловещите места в България.

Село Цонево

Селото се намира в община Дългопол, Област Варна. Някога е било създадено от българи, турци и цигани, придошли от съседните села. Още в самото начало е бил отделен парцел за изграждането на църква в Цонево, но незнайно защо дълги години никой не се заемал със строежа й. Мястото пустеело, докато най-накрая, през 1967 г , не било отстъпено на младо семейство, което си построило къща на църковното място. Точно тогава започнали и проблемите.

 

Жената се казвала Милка Илиева, чуждоземка, станала учителка в Цонево, след като се омъжила за местния Марин. Селяните ги помнят, като трудолюбиви и мили хора. Един ден Милка и Марин заминали със запорожеца си на празника на Военноморските сили във Варна. На сутринта, когато се връщали, на жп прелеза при село Султанци били премазани от минаващия влак.

След това в къщата се заселило друго семейство. Мъжът Гочо бил комбайнер, а съпругата му Радка му помагала в работата. Веднъж, докато двамата жънели край моста над река Камчия към с. Величково, се извила лятна буря. Съпрузите се скрили под комбайна... И повече никой не ги видял живи. Били изпепелени от мълния.

Третото семейство, което се настанило в прокълната къща било на учителя от Варна Владимир Лозенко. По душа той бил мистик и се зарекъл да премахне черната прокоба от имота. Местните разказват, че заклал черна кокошка и намазал праговете на къщата с кръвта й. Взел си и черна и бяла котка. Един ден намерил черната котка убита и бил сигурен, че доброто е надвило злото. Няколко години по-късно учителят умира сравнително млад.

За последно къщата е обитавана от бай Кънчо, който отдавна е покойник. Някои от по-старите селяни твърдят, че духовете на всички умрели в къщата не могат да намерят покой и бродят в селото.

Преди около 6 години християните в Цонево най-после успели да изградят малък храм, кръстен на княз Борис Покръстител. Нещастията обаче не свършват. И до днес хората са убедени, че в селото има твърде много смъртни случаи, причинени от злополука.

Преди няколко години водолази се гмурнали в язовира до селото, за да търсят трупа на местен удавник. Това, което видели долу обаче, ги накарало никога повече да не пожелаят да се гмуркат и категорично отказвали дори да участват в почистването на язовира. Единият след време, когато шокът вече отминал, разказва, че когато се спуснали на дъното видели огромни сомове, борещи се помежду си за останките на труп. Очите им светели зловещо в тъмните води, но водолазът е категоричен, че и тримата са успели да видят случващото се.

А що се отнася до прокълната къща, построена върху църковното място, днес тя пустее и само старата каруца в двора й напомня, че някога там е имало живот.

Село Живовци

Село Живовци вече не съществува на картата на България. Причината е, че в началото на 70-те години местните били изселени в близкия град Монтана, защото имало план селото да бъде потопено заради откриването на язовир Огоста.

През 1984 г. селото е залято с вода и така дълги години къщите, църквата, улиците... всичко тъне под водите на язовира. Докато преди няколко години църквата на село Живовци не изплува изненадващо. Разбира се в това няма нищо мистично, просто водата на язовира спада и така гробищата, храма, селската чешма, от която между другото все още тече вода, се оказват отново на повърхността. Това, което поразява всички обаче е, видът на църквата и по-точно на камбанарията. По стените на някогашната обител не е останало и следа от иконописите. Стените са абсолютно бели, а таванът се срутен. Единствената рисунка, която стои сякаш непокътната е образът на Дявола върху камбанарията. Дали е случайно или не, не можем да знаем, но със сигурност ще ви побият тръпки, ако отидете там.


 

Коментари към "Най-зловещите места в България (Част 3)":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg