Как да намалим рисковете от заразявания с болести на „мръсните ръце"?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Д-р Петър Николов, д. м. – Клиника по гастроентерология към Университетска болница „Св. Иван Рилски“, гр. София. Завършва Медицински Университет - София през 2005 г. Обучава се в Германия, Италия, Испания, Франция, Румъния, Малта, Китай и др. Защитил докторска дисертация в областта на хроничните възпалителни заболявания на червата и пробиотиците с множество научни статии в тази област.

 

Д-р Николов, всички знаем, че болестите “на мръсните ръце” могат да бъдат много опасни. Бихте ли ни казали малко повече за тях?

Едни от най-честите болести на мръсните ръце са диарията на пътешествениците, коремният тиф, ротавирусната диария, хепатит А и Е, заболяванията, причинявани от чревни паразити и много, много други. В световен мащаб над 2 милиона деца годишно стават жертва на тези болести.

Как се разпространяват те?

Тези инфекции се предават по т. нар. фекално-орален път на заразяване. Поради лоша лична хигиена по ръцете се задържат болестотворни микроорганизми. Ако ръцете не се почистват добре и редовно след излизането от тоалетната, то след това навън, или при децата - след игра, тези микроорганизми се разпространяват свободно по предметите от нашето ежедневие – дръжките на вратите и прозорците, телефонните слушалки, приборите за хранене и др. От там попадат в устата и започват да се развиват в тялото, причинявайки заболяване.

Споменахте децата. Те ли са най-рисковата група?

Всеки от нас е в риск, но рискът се повишава за лицата, живеещи при лоши социално-битови условия – без адекватен достъп до чиста вода, при много близък битов контакт между отделните индивиди, при липса на добра здравна култура и др. Но особено уязвими към инфекциите на мръсните ръце са малките деца, хората в напреднала възраст и хората в затворени колективи.

Кои са рисковите ситуации и места?

Пътуванията, особено в условията на ограничен достъп до чиста питейна вода; ползването на вода от заразени източници, природните бедствия и епидемичните взривове на инфекции, предаващи се по фекално-орален път; ситуациите и местата, при които се струпват по-големи групи от хора – летища, обществени сгради, транспортни средства, паркове и др. Риск представляват и всички хора с лоша лична хигиена.

Смята се, че мръсните ръце повишават имунитета, а младите майки казват: „Не се знае от какво ще порасне детето!” – правилно ли е това?

Според т.нар. „хигиенна теория” увеличената честота на алергиите и някои автоимунни заболявания са резултат от по-малкото инфекциозни стимули, с които се срещат съвременните деца. Тези микроорганизми помагат на имунната система да „узрее”. Това в никакъв случай не означава, че децата умишлено трябва да се отглеждат при лоши битови условия, както и да растат в стерилна среда. Те трябва да растат в хармония със себе си и своите семейства, да играят с други деца, да излизат сред природата и въобще да правят всичко, което прави едно дете.

Д-р Николов, споделихте много за рисковете от болестите „на мръсните ръце”. Как можем да ги намалим?

В основата стои добрата лична хигиена – редовно и качествено почистване на ръцете, за предпочитане с топла вода и сапун.

Вие знаете, че в ежедневието е почти невъзможно да разполагаме с топла вода и сапун навсякъде. Има ли алтернатива?

Да, има такава алтернатива – антибактериалните гелове. При повечето от тях основното антисептично средство е алкохол - етанол, изопропанол и др. Концентрацията на алкохола е 60-80% като се предпочитат концентрациите до 70%. Такъв продукт е, например „Medix антибактериален гел за ръце” с 63% етилов алкохол. При ограничен достъп до чиста вода тези препарати си остават незаменими – по данни на производителите унищожават до 99,9% от микроорганизмите. Важно е да се отбележи, че не всеки гел за почистване на ръце е антисептичен – това трябва да е изрично упоменато върху опаковката.

„Medix антибактериален гел за ръце” – как действа той в защита на хигиената на ръцете?

Както споменах, „Medix антибактериален гел за ръце” е антисептичен препарат - съдържа 63% етилов алкохол, който директно уврежда външната обвивка на микроорганизмите и води до тяхното унищожаване. Подходящ е за професионална и битова употреба. При правилно приложение „Medix антибактериален гел за ръце” унищожава 99.9% от микроорганизмите. Нанасят се 3 мл от гела върху сухи ръце, които се обтриват активно с него в продължение на 60 секунди.

Подходящ ли е „Medix антибактериален гел за ръце” и за малки деца?

При правилна употреба и по предназначение е подходящ за цялото семейство. Без, разбира се, да се злоупотребява с това. Неговите технически показатели се приближават дори до най-високия от всички европейски стандарти: EN 1500. Малката му опаковка го прави удобен както за дамската чанта, така и за „жабката” в колата, дори и за джоба.Така той винаги е „под ръка” във всяка неудобна ситуация за защита от болестите на мръсните ръце на всеки член от семейството.

„Medix антибактериален гел за ръце“ можете да откриете във веригите METRO, DM и BILLA. Още за продукта, вижте ТУК.                                          

„                                                                                              

 

 


 

Коментари към "Как да намалим рисковете от заразявания с болести на „мръсните ръце"?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg