Имало едно време...

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Хората от нас, които не са живели по времето на Бай Тошо, със сигурност са чували бабите и дядовците им да казват: ''Ех, а по комунизма беше добре!'' Това е, защото нещата са стояли по коренно различен начин от сега или поне така изглежда в момента. И факт е, че тогава е имало за всеки по равно. Заплатите са били достатъчни за отглеждането на 3 деца едновременно от самотна майка. Както и за почивка на море на цялото семейство без лишения. Както и за наема и сметките. Както и за театри и кино. Както и за лекар и зъболекар. Както и за спестявания. Както и за всички останали нормални нужди взети заедно, без да се мисли от какво да се лишим, за да имаме друго жизненоважно нещо.

 

Пътищата са се строяли веднъж и за много години напред, без да се краде и пести материал (или поне е било по-малко). Домовете ни са изграждани с поглед към бъдещето – качествени и труднорушими. Хората не са страдали от лишения и недоимък или поне такива са спомените им. А сега какво е – майчинството и детските не стигат дори за едно дете с двама родители, а какво остава за почивка, наем, режийни, здравеопазване, култура... А за спестявания да не говорим. Пътищата ни, построени с европари (от които са откраднати по-голямата част) се рушат 5 месеца след като Бат Бойко е срязал лента. Сградите, които се строят, са некачествени и също се разпадат много по-бързо от едновремешните. Хората постоянно страдат от лишения и нямане на пари. Дори по-лошо, толкова са изстрадали вече, че намират изход в слагането на край на живота си...

 

По време оно, както се казва, не е имало толкова кражби, убийства, изнасилвания и самоубийства, както в наши дни. И все пак не твърдя, че въобще не е имало, но в сравнение със сега са били доста по-малко. Можете ли да си представите как в момента хората по селата убиват семействата си и себе си, защото нямат пари за хляб, а какво остава за живот.

 

По комунизма също е имало връзкарство, но в по-разумни количества, не както в момента. Пример: Една приятелка отива да запише второто си дете в детска градина и директорката я кани на разговор на 4-ри очи. Веднага й се казва, че ако има 3000 лева, само за приемането, таксите от 600 лева на месец са отделни, детето й е прието. Но ако няма - да ходи в поредната детска, в която отново ще й бъдат искани пари или трябва да има познати. Това се случва ежедневно за доста неща и на много хора.

 

И законите преди са били закони – спазвани насилствено, но спазвани. И все пак гражданите са били спокойни, че ако някой наруши правата на друг – ще бъде съден, а не пуснат, защото има пари. Един приятел осъди преди 3 години жена, която му дължеше 5000 лева по издадена фактура. И к'во като я осъди? Не можа да си ги вземе, а жената си се разхожда и до днес без абсолютно никакво чувство за вина, измамила още 100 човека, които също я бяха осъдили. И като питате адвоката как така не е в затвора и след отговора искате да отидете да му счупите врата.

 

Чували сме за наказанията по лагерите през комунизма, ако някой дръзне да каже нещо лошо за правителството. Нямам против, стига да ме пази от злосторници и престъпници, няма да го хуля. Няма и да пия бирички в парка, ако хората си прибират ла*ната на кучетата. Спомням си, когато бях на 4 години, майка ми ме пускаше навън да играя с другите деца до полунощ без да се притеснява, че някой ще ме открадне или ще ме разпори да ми продаде органите, или ще ме продадат за трафик, или каквото и да било лошо. А тя определено си беше от тревожещите се майки! Не ми даваше да стъпвам в локвите, а всички други деца го правеха. Тия дни, въпреки че съм голяма, дето се вика, мама все ми се обажда да ме проверява дали съм се прибрала и като й напомням за преди, когато бях малка, тя все казва: ''Времената бяха други, моето дете, сега се случват по-лоши неща по улиците''.

 

Бат ви Бойко неведнъж е казвал, че се е учил от Бай си Тошо. Виждаме, ама прекаляваш, Баце. И си корумпиран, ти и овцете ти от псевдоправителството, олапали сте се до… да не казвам! И ние живеем в това несправедливо време и не ни харесва, но не искаме терминал 1 или 2. Да, комунизмът, не е хубаво нещо, връзкарството и шуробаджанащината също. Но сегашната власт да не е по-добра, да не е по-справедлива, да не гледа повече за народа? НЕ!

 

И какво ще правим сега? Най-накрая народът въстана и правителството падна. Но въпросът е за добро или за лошо? Дали ще подберем по-добри управляващи, след като свалихме тези, които сами си бяхме избрали... Гласувайте, защото иначе нашите баби и дядовци ще го направят отново вместо нас, младите. И после ние пак ще страдаме и ще хулим правителството, а то ще ни нарежда, че ние сме си го избрали! И поне за едно нещо ще се окаже право...


 

Коментари към "Имало едно време...":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg