Защо трябва да изхвърляме разделно боклука?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Ходих във Виена и останах изумена за какво служи една от най-красивите сгради в Австрийската столица – за рециклиране на боклука. Чудесна постройка – редици от удивени туристи ходят да я снимат, защото е произведение на изкуството. Има си и име – Шпителау, ако ходите във Виена, непременно идете да я видите, няма да съжалявате! В някои части на Белгия пък нямало кофи за боклук, но това не е всичко, хем няма кофи, хем и боклук няма и покрай това – няма и улични кучета, които да ги човкат като у дома. Имат си определени графици за събиране на отпадъците, които се раздават на жителите в началото на годината. Звучи много просто, нали!

 

В Германия дори изхвърлят стъклото по цветове, което за българина си е направо невъзможно – и три висши няма да помогнат, след като не може да раздели, стъклото от хартията и метала. Та немците имат различни кофи за кафяво, зелено и прозрачно стъкло. Също така в тези контейнери не се изхвърлят порцелан и огледала. В малките часове на денонощието никой не хвърля стъкло, защото пречи на съседите. Българите май първо трябва да се замислим как да не пречим на съседите и след това да се учим на разделно хвърляне (ха-ха). Населението във Франция явно е най-близко до нас по манталитет. Те искали нещо по-простичко да се направи, а не както в Германия. Свели са бройката отпадъчни кофи до 4 – с една повече от при нас. И са си послужили с хитрост, за да може възможно най-висок брой хора да разберат за правилата при рециклирането - правят огромни безплатни концерти, с условие да се носи боклук. Тези мероприятия са били толкова успешни, че излизат от рамките на Франция и днес се организират в цяла Европа.

 

Та след написаното до тук, бих искала да призова всички българи да хвърлят разделно боклука си. Аз лично го правя вече 4 години и ми е много по-лесно, отколкото съм очаквала. Толкова съм свикнала, че като отида на гости и веднага започвам да търся кошчето за пластмасата, хартията и метала и общия боклук, за да знам къде да си хвърлям отпадъците. Но уви... Много малко българи си хвърлят разделно отпадъците. Основната причина е може би, че не навсякъде има кофи за разделно хвърляне на боклука. Някои хора казват: ''Ееее, поне в центъра да има''. Не вярвам, че ако има, ще започнат веднага да си го хвърлят отделно. ОК, да има, ама тея дето живеят по крайните квартали, к'во - тях кучетата ги яли. Трябва да има навсякъде, ударно, много кофи, едновременно. И разбира се – в България сме...

 

В студентски град не само не си хвърлят разделно боклука, ами ги мързи и до кофата да отидат и съответно си мятат отпадъците през прозореца. После как да не казвам, че в студентски живеят селяндури... Ще ме прощавате, ама си е така... Това даже е най-малкото... Но да се върнем на проблема. Питала съм много хора защо не събират разделно отпадъците си. И те... Просто не знаят какво да кажат. Така им било удобно, ми трябвало да пробват, ма държавата не ги събира разделно, нямали място... И всякакви други оправдания, при наличие на кофи за разделно събиране пред входа им.

 

Хора, престанете, с тоя манталитет до никъде няма да стигнем. Имаше една поговорка, която си припомням често в живота: ''Ако искаш нещо - търсиш начин, ако не искаш – търсиш причина." Пишеше го дори в един тролей, в който се надявам, повечето от вас да са се возили, защото беше много приятен. Шофьорът на този тролейбус е за пример, че дори и в такова тежко време трябва да се търсят начини да си облекчим живота, въпреки всички пречки пред нас. На него не му е било лесно да тръгне срещу системата и да сложи кошчета в превозното средство, да номерира седалките, да напише мъдри поговорки навсякъде в тролея, да прави томболи на пътниците :). Звучи абсурдно, нали? Но този човек е искал да направи хората и себе си щастливи и с усилия е успял, не с оправдания. И това беше единственият такъв тролей в цяла София. Ако други шофьори бяха взели пример, можеше да се променят нещата, можеше да няма гневни, скачащи на бой и викове хора, можеше с удоволствие да даваме пари за билети, а не като дойде контрола да се оправдаваме, че е гаден градския транспорт и не си заслужава парите.

 

Та за това става дума – всеки, който иска, може да си хвърля разделно боклука! И не само това, може много повече полезни неща да се направят за света – като например да си спираме водата, докато си мием зъбите, или да караме колело през лятото, вместо кола, да приберем куче от улицата, вместо да си купим тъпо хъски, което ще избяга след 3 месеца и ще направи улично поколение (което няма да приберем) и още хиляди дребни неща, които всъщност са адски важни, ако не за нашето поколение, то поне за децата ни и техните деца. 


По случая да ви кажа – боклукът го прибират разделно. Не знам какво сте чели или чули, но аз го виждам с очите си. Има си отделни камиони, идващи по различно време и прибират пластмасата, хартията и метала, отделно от стъклото и общия боклук. Даже една сутрин, приятеля ми разхождаше кучето и беше направил снимка на камиона, който събира САМО стъклените отпадъци. Дойдоха, прибраха си стъклото и си заминаха нататък. Не вярвам само в центъра да ги прибират разделно за пред хората.

 

Наскоро обсъждах с някого тази тема и много се ядосвам на българина. Няма да го прави, защото има и други, които не го правят. Те като мислят по същия начин – как да стане работата?! Все едно – няма да си плащам данъците, защото и Вуте не плаща. И к'во? Докъде ще стигнем по този начин? Да, в цял свят да се говори българите какви са измекяри, лъжци и крадци – това са циганите, ама и на тях не им е приятно да ги обиждаме, защото има и честни и работливи роми. От другите страни за разделното хвърляне на боклука ни се чудят какво толкова се пънем, ама сме застанали като магаре на мост и чакаме съседът да започне първи.

 

Искам да ви кажа, че така няма да стане. Ако искате децата ни да не живеят мизерничко като нас, трябва да ги възпитаме да не гледат в чуждата паница, да се трудят честно и да правят, колкото се може повече полезни за природата неща, защото ние все пак разчитаме на нейните богатства, за да оцелеем... И докато не я пазим, замърсяваме я зверски и дори я разрушаваме, животът ни се изплъзва бавно и някой ден ще съжаляваме за дребни неща като хвърлянето на боклука разделно. 

 

За ваша информация – кофите за разделно хвърляне на боклука са:

Жълта – хартия, пластмаса и метал;
Зелена – стъкло;
Черна, метална или други цветове – общ боклук (фасовете са към общия).


Да вметна – батерии, телефони, техника и крушки се изхвърлят на определени места, не в останалия боклук. Кошче за батерии може да се поръча безплатно от всяка фирма или магазин, не струва нищо. Има ги в по-големите вериги магазини. Ако не ви се занимава да търсите място за техниката си, просто отидете до някой сервиз и кажете, че не знаете къде да изхвърлите старата си бракувана техника, ще ви помогнат. Или научете повече за е-рециклирай - инициатива за събиране именно на ел. отпадъци. И последно - има магазини за осветителни тела, в които приемат неработещи и счупени крушки.
 


 

Коментари към "Защо трябва да изхвърляме разделно боклука?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg