Безплатни лекции посветени на проблемите с щитовидната жлеза организират от Асоциацията на лекарите хомеопати в България

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети
Безплатни лекции посветени на проблемите с щитовидната жлеза организират от Асоциацията на лекарите хомеопати в България

д-р Дора Пачова

За пети пореден път у нас ще се проведе Седмица на хомеопатията. Този път тя ще е посветена на щитовидната жлеза и ще продължи от 2 до 9 април 2013 г.

Това е световна инициатива, чиято цел е повече хора по света да осъзнаят възможностите на хомеопатията. А тази година в България ще се разисква темата „Внезапен стрес и проблеми на щитовидната жлеза – помощ с хомеопатия”. Но най-хубавото е, че благодарение на Асоциацията на лекарите хомеопати в България всеки ще може да посети безплатните открити лекции, които ще се проведат в Пловдив, Варна, Бургас и София.

Ние имахме удоволствието да се срещнем с две важни фигури за събитието - д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България и професор Аджит Кулкарни, един от най-изтъкнатите специалисти в областта на хомеопатията в Индия. Благодарение на тях научихме много важни и полезни неща за връзката между човешката психика, съвременният начин на живот и проблемите на щитовидната жлеза...

Скъпи, дами, бихме искали да ви споделим възможно най-подробно думите на д-р Дора Пачова, защото вярваме, че това, което ще научите, ще бъде много ценно за здравето ви...

"В съвременният свят думата стрес е синоним на трудово всекидневие. Нашето тяло е добре снабдено с механизми за реакция при внезапен и краткотраен стрес, организмът ни обаче не може да се противопостави ефективно на продължителния стрес. Затова хората все повече боледуват по начин, който не е бил типичен преди години. Много добър пример в това отношение са автоимунните процеси. Например, тиреоидит на Хашимото, който ще бъде една от темите в рамките на седмицата на хомеопатията.

Когато има остър, но не прекалено силен стрес, жлезите си взаимодействат и организмът се справя със ситуацията. Ако стресът е много силен или трае продължително време, нашата имунна система не реагира адекватно, а започва да атакува собственото тяло. Тогава говорим за автоимунни процеси, те са сериозен здравословен проблем, типичен за нашето съвремие.

Елиминирането на стреса не става само с приема на някакви медикаменти или хранителни добавки. Промяната трябва да обхване цялостно начина ни на живот. На първо място човек трябва да осигури на организма си качествена храна, добър нощен сън, да ограничи външни въздействия като прекалено дългото говорене по мобилен телефон, постояненен телевизионен фон и др.

Възрастните хора, които минават през сериозни житейски изпитания като загуба на близък, прекъсване на дългогодишна връзка, уволнение или заминаване на децата в чужбина, болест в семейството, също се нуждаят от помощ. До определена степен те успяват да се справят с ресурсите на собствената си психика и тяло, но в един момент губят контрол върху процесите и започват да боледуват. Това е момент, в който човек може да потърси помощ чрез някой от методите на комплементарната алтернативна медицина. Има хомеопатични лекарства за справяне със скръб, разочарование и прекалено силен гняв. Потърсена навреме, тази помощ е добра профилактика на сериозни заболявания.

Тъй като всеки организъм реагира различно на стреса, понякога е трудно да се разпознае, че е достигната критична точка. Разбирането на модерния делови човек за стил и начин на живот е пропито с идеята, че той трябва сега, веднага и по перфектен начин да се справи с всички проблеми. Вижте рекламите за препарати срещу грип. Какво показват те? Че е достатъчно да изпиете прахчето „Х” и след 2 минути сте станали от леглото и сте избегнали истинското боледуване. Това обаче е антилогично и никак не е мъдро. Физическото заболяване е стрес за организма, затова човек трябва да си остане вкъщи.

Обикновено хората имат куп ангажименти и не си оставят време да преживеят гнева или тъгата си. Непреживени, тези емоции остават в тялото и се натрупват. А ако дълго време сме в необичайно за нас емоционално и физическо състояние, психиката и тялото ни няма да могат да компенсират стреса. Симптомите са различни – един ще страда от безсъние, друг ще се кара с най-близките си повече от обичайното, трети ще загуби желание да работи и да се храни.

Все повече хора страдат от синдрома “burnt out” (прегаряне) – пълно изтощение и загуба на интерес към живота, в резултат на преумора. От нас се изисква да вършим все повече неща и то все по-бързо, да сме все по-ефективни, никъде и в нищо да не грешим. Това е моделът на перфекционизма, който идва от Запад. Рекламите ни заливат с подобни внушения- перфектна организация, перфектна чистота и перфектен контрол. Перфектният човек може в крайна сметка много тежко да се разболе.

Хората са различни - един има силна психика и по-слабо тяло, друг е със стабилно физическо тяло, но лабилна психика. В практиката си имам много пациенти с проблеми на щитовидната жлеза, които са различни – понижена или повишена функция, тиреоидит на Хашимото. Мога да потвърдя това, което се пише в специализираните издания по холистична медицина: задържаната комуникация, задържаната скръб и тъга са една от основните причини за проблеми на жлезата.

Когато става дума за тиреоидит на Хашимото може да има и автоагресия – заради преживяно унижение или голямо разочарование от себе си. Някои пациенти са обсебени от мисълта, че не са успели, че никога няма да се справят в дадена област. При стрес се нарушават различни механизми – водно-солевия или киселинно-алкалния баланс, изчерпва се психичната енергия. В такъв момент може да помогне терапията с 12-те есенциални за човешкото тяло минерални соли на д-р Шуслер, която действа на тъканно ниво, съветва лекарката. Тези соли помагат за възстановяване на фундаменталните механизми, важни за правилното функциониране на клетките.

В края на зимата мнозина са с понижен тонус. Преди да посегнем към медикаменти, трябва да си осигурим повече слънце, защото тялото жадува за милувката на лъчите му и за повече кислород. Обикновено в студените дни излизаме по-рядко, но товарим мозъка с повече информация – пишем, четем, гледаме телевизия или сме непрекъснато „в интернет”. Това е натрупване на информационен стрес. Усетим ли, че започваме да губим интерес, че ни се нарушава съня, че се будим в определени часове, това е знак, че сме претоварени и че трябва да обърнем повече внимание на себе си“.

Направете го! Можете да започнете като посетите безплатните лекции, които ще се проведат както следва:

2 април в Пловдив, хотел "Санкт Петербург", бул. „България” №97
3 април във Варна, хотел "Черно море", бул. „Сливница” №33
4 април в Бургас, "Приморски парк", Централна алея, Културен център "Морско казино"
9 април в София, Есенс Център, ул. „6-ти септември” №37.

Всички лекции започват от 18 часа. 


 

Коментари към "Безплатни лекции посветени на проблемите с щитовидната жлеза организират от Асоциацията на лекарите хомеопати в България ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg