9 съвета за пътешественици от Паулу Коелю

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Да пътешестваш, да видиш различни култури, различен начин на живот – това е истинско богатство, несравнимо с нищо друго.


Ако сте сред любителите пътешественици, какво ще кажете за няколко съвета от популярния бразилски писател Паулу Коелю.


1. Избягвайте музеите, съветва Коелю. Този съвет може и да ви се струва абсурден, но писателят продължава: когато сте в чужд град, не е ли по-интересно да научите повече за настоящето му, отколкото за миналото?
Хората смятат, че обезателно трябва да посещават музеите, защото в детството, например, това е начин за досег с културата. Разбира се, че е важно да се посещават музеите, но е добре да сте напълно наясно какво точно искате да видите от непознатото място.


2. Ходете по барове. Именно там може да видите реалния живот. Писателят споделя, че няма предвид дискотеките, а местата, на които може да срещнете повече местни хора, да пийнете питие, да поговорите на различни теми и където винаги ще намерите компания и тема за разговор.
"Купете си вестник, седнете с него и наблюдавайте хората, които идват и си отиват. Ако някой подеме разговор, включете се, дори и темата да се окаже безинтересна. Няма да видите красотата на пътя, ако не я гледате през отворената врата."


3. Бъдете отворени. Най-добрите водачи са местните. Те знаят всичко, горди от техния град, но не работят за агенция. Просто излезте на улицата, изберете си човек и смело си задайте въпросите. Ако първият не може да ви отговори, опитайте с друг. Така ще съберете най-добрата информация какво трябва да видите и как да стигнете до него.


4. Пътувайте сами или, ако имате партньор, с него. Ако пътувате с група, само ще симулирате пътешествие в друга страна, защото ще продължите да говорите на родния си език, ще следвате указанията на водача, и ще бърборите с групата, вместо да се насладите и да научите повече за мястото, което сте посетили.


5. Не сравнявайте. Нищо не сравнявайте: нито цените, нито чистотата, нито качеството на живот, нито транспорта. Не пътешествайте, за да си докажете, че и вие живеете добре или дори по-добре. Запознайте се с живота на другите и намерете нещо, което може да научите.


6. Бъдете уверени, че ще разберете всичко. Дори да не говорите езика на тази страна, не се страхувайте.
"Бил съм в много страни, където не можем да се разберем с помощта на думите, но винаги съм намирал помощ, получавал съм важни съвети и дори съм създавал приятелства. Някои хора се страхуват да не се загубят по време на пътуване, ако са сами. Достатъчно е само да имате в джоба си визитка на хотела и в краен случай може да вземете такси, показвайки визитката."


7. Не правете много покупки. Харчете пари за такива неща, които не може да носите: билети за театър, посещение на ресторанти, екскурзии. Във време на глобализъм и интернет може да си купите всичко от собствения си дом.


8. Не се опитвайте да обиколите света за един месец. По-добре останете 4 или 5 дни в един град, отколкото да посетите 5 града за една седмица.
"Може да сравните града с капризна жена, на която ѝ трябва време, за да покаже всичките си страни и да си позволи да бъде съблазнена."


9. Пътуването е приключение. Хенри Милър казва: по-добре да откриеш за себе си малка църква, за която никой не е чувал, отколкото да отидеш в Рим и да се чувстваш длъжен да посетиш Сикстинската капела. Идете и там, но се разходете и по малките улички, усетете свободата и открийте това, за което нищо не знаете и което може да промени живота ви.
 


 

Коментари към "9 съвета за пътешественици от Паулу Коелю":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg