6 типа токсични хора, които пречат на щастието ти

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Някъде някога четох теории, че ние сме сбор от хората, които са най-близо до нас и с които прекарваме най-много време. Ако се замислим, донякъде има логика, защото околната среда безспорно ни влияе, а хората са част от нея, няма как.


Само че тази теория никак не ми допада. Искам да бъда отделна, независима личност, а не просто събирателното на други хора. Още повече, ако се окаже, че някой от тези хора всъщност изпива енергията ми и не ми носи нищо добро като изживяване.


Шансовете са да имате всекидневен досег с човек, на когото е време да кажете "довиждане" и да поемете по своя път.


1. Човекът, който ви влияе зле


Добрите взаимоотношения подкрепят и окуражават желанията на сърцето, лошите изкарват наяве обратното. Изяснете си какво е добро за вас и колкото и да е трудно да се отървете от лош навик, трябва да го направите, за да живеете живота си максимално щастливо. В този смисъл трябва да затворите вратата и пред онзи ваш познат, който ви подтиква да се връщате отново и отново към старите си отровни навици.


2. Човекът, който ви използва


Изправете се пред истината – никой не може да ви използва, освен ако не сте го позволили сами. Само и единствено вие имате силата да промените лошото отношение към вас.
В живота ни няма място за хора, които се възползват от нас. Да си помагаме е едно, но едностранните услуги са друго. Опитайте да промените ситуацията, като поговорите деликатно, че не ви е удобно. Ако така не се получи, изхвърлете този човек от живота си.


3. Човек, който не ви харесва


Нека бъдем реалисти – колкото хора има на земята, толкова са и световете. Всеки човек е различен, колкото и да ни се струва, че си приличаме. Признайте правото на другия да изпитва собствените си емоции, така както и вие искате същото. А това означава, че шансовете животът да ви срещне с някого, който не ви харесва, са повече от огромни. Освен ако не излизате от вкъщи, разбира се. Това, че не се разбираме идеално с всички, си има своите ползи – в крайна сметка по-лесно ще разберем какво точно искаме. Колкото по-добре се справите с това да приемете другите каквито са, устоите на импулса да ги поправяте и променяте мнението им, толкова по-лесно самите вие ще продължите напред, изпълнявайки целите си, без значение дали някой ви харесва или не. По-добре се фокусирайте върху себе си и се разделете с човека, който не ви харесва. А ако няма как да се отървете от него – игнорирайте го.


4. Човекът, с когото някога сте се харесвали много


Това е ситуацията, в която изведнъж усещате като абсолютен непознат човека, когото сте наричали приятел и с когото сте споделяли най-съкровеното си. Да се разделиш с приятел е не по-малко болезнено от това да се разделиш с любимия си.
В човешката природа е да се придържаме към това, което е удобно и познато. За съжаление това е една от основните причини много хора да стоят във връзки – и романтични, и приятелски – без всъщност да са щастливи. Истината е, че не всички приятелства са предопределени да продължат вечно. Не се опитвайте обаче да поправите счупеното – така отново ще се фокусирате върху липсата и негативното изживяване, а често това води и до отчаяния и неконтролируемо усещане, че сте изоставени. Което веднъж се е счупило, ще се счупи отново. Не лепете, губите ценно време и енергия за нещо нестабилно.
Това обаче не означава да забравите хубавите моменти с човека, който в крайна сметка в някакъв период от живота си, сте обичали по един или друг начин.


5. Човекът, който е под постоянен стрес


Ок, всички сме под стрес, всички понякога "изпушваме" и преобръщаме всичко с главата надолу. Има обаче един тип хора, които сякаш няма да оцелеят, ако имат миг, в който трябва да се смеят с глас и просто да бъдат щастливи.
Постоянното мрънкане и депресивни състояния на този "приятел" неминуемо ще се отразят и на вас. Тялото ви отговаря на симптомите, които мозъкът регистрира в другия човек. Приятелите са, за да помагат, както и вие на тях, да се измъкнете от стресовата ситуация, но това не може да продължава вечно. Най-добрият начин да се защитите от вторичния стрес е да блокирате подобна негативна енергия.


6. Човекът, който винаги спори с вас


О, всички сме попадали на такъв човек, който постоянно се опитва да надделее с мнението си и апострофира всяка наша дума. Каквито и да са възгледите ви за живота, той ще намери кусур на всичко.
Досадно и изпиващо енергията ви. Дори учените предупреждават, че редовните спорове вредят на здравето. По-добре не се влияйте от мнението на този дървен философ. Помислете какво е важно за вас и издигнете мислена бариера – той нека си говори, вие не му опонирайте, за да не навлизате в спорове. Ок, не е съгласен, това не значи, че ще промените мнението си. Най-добрата защита от всички негативни личности е да не обръщате внимание.
 


 

Коментари към "6 типа токсични хора, които пречат на щастието ти":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg