6 начина за пролетно почистване

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Пролетното почистване носи свежест, от която всеки дом се нуждае. В забързаното ежедневие обаче се замисляме дали разполагаме с необходимото време… А понякога и се налага да ползваме агресивни почистващи препарати, за да се справим по-бързо.

Ето няколко улесняващи и ефективни начини за пролетното почистване.

1. Добре организирано почистване

За да почистим ефективно, е важно и как започваме. Не е добре да започнем с почистване на пода, а после праха от шкафовете или от полилея.

Започваме в една посока – отгоре-надолу. От вътрешността към все по-външната част на стаята!

Добре е да почистим първо тавана и горната част на стените, после прозорците и мебелировката, а най-накрая подовата настилка.

2. Качествено почистване, което има по-дълготраен резултат!

За да почистим качествено и домът ни да е чист по-дълго, е добре да се погрижим за нещата, за които не сме се сещали често!

Например, добре дезинфекцирайте матрака. Хубаво е да изпирате калъфа му поне веднъж на два месеца, на 60°.

Препоръчително е матракът да се почиства с мокра кърпа и гореща вода.

Може да се почистят по-старателно например кошчетата за смет, слушалката на домофона, автоматичните съдомиялни, гуменото уплътнение по вратата на хладилника.


3. Почистване с вълнен парцал

Вълната създава статично електричество, което привлича праха и мръсотията.

4. Почистване с паста за зъби, сода за хляб

Идеално средство за почистване на сребърните прибори! Някои препарати за почистване на сребро съдържат производни на нефта, амоняк и други опасни вещества, които можете да избегнете, ползвайки обикновена паста за зъби.

Необходимо е само да втриете пастата с пръсти или парцал, а след това да изплакнете с топла вода и да полирате с мека кърпа.

Добър почистващ ефект за сребърни съдове има и содата за хляб, смесена с малко вода.

5. Почистване на прозорците

Можете да почистите идеално прозорците като смесете 1/3 чаша бял оцет, ¼ чаша изопропилов алкохол и литър дестилирана вода.

Ако остават замазани следи по прозорците, вместо изопропиловия алкохол, сложете една капачка препарат за миене на съдове.

Намокрете стъклата с помощта на гъба моп, навлажнете ги с разтвора, който сте приготвили и оставете да подейства за 5 минути.

По-добре не почиствайте прозорците на пряка слънчева светлина, защото слънцето изпарява препарата много бързо, оставяйки петна.


6. Отпушване на канала без препарати

Докато изчакате разтворът да се справи с мръсотията по прозорците, можете да почистите и отпушите канала. За целта ползвайте шепа сода за хляб, а отгоре налейте половин чаша оцет.

Така всъщност можете и по-често да правите профилактика на каналите срещу запушване и неприятни миризми.

Вижте още:

Цветовете в нашия дом 

Колко много бактерии крие домът?!


 

Коментари към "6 начина за пролетно почистване ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg