5 неща, които приемаме за даденост

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Замисля ли ли сте се колко грешки сме допускали, някои от тях непоправими, само защото сме живели с мисълта, че дадено нещо ни се полага? Ей така, по право, без шанс да го изгубим!

 

Това е изключително неправилно от наша страна. Затова и решихме да ви припомним 5 неща, които повечето от нас смятат за даденост. А, не бива!

 

1. Здраве

Здравият човек е щастлив, без да го осъзнава. Всичко, за което мечтаем и за което се борим, губи смисъл, ако изгубим здравето си. Нали си спомняте детските години, когато искахте най-хубавия подарък за рождения ден и проблемите ви се състояха в това да се тревожите, че сте изпуснали повторението на любимото ви анимационно филмче? Майка ви беше жизнена, млада и постоянно ви се караше колко е разхвърлена стаята ви. Човек свиква с мисълта, че младостта е вечна, но идва момент, в който непременно ще се сблъскаме с реалността и ще разберем, че нито ние сме деца вече, нито родителите ни са толкова млади и енергични. Както те са свикнали да ни виждат винаги като бебета, дори вече да сме на по тридесет години, така и ние не сме осъзнали как косите им са станали бели. Отделяйте време за майка си, обаждайте й се по телефона или поне не се ядосвайте, когато тя го прави постоянно. Не пропилявайте възможността да се отпуснете и да се забавлявате с тези, които са ви отгледали. Ходете на разходки по магазините, на кафе, на гости. Родителите ви са единствените хора, които ще ви обичат безвъзмездно. Което ще рече, че каквото и да правите, каквото и да казвате, винаги ще бъдете тяхното малко момиче/момче, което има нужда от грижи и закрила, дори да отрича това!

 


2. Способности и таланти

Дали в училище, или на работа, светът постоянно ни сблъсква с други хора, с които да се сравняваме. Понякога това е потискащо, понеже всеки един от нас притежава различни способности и таланти, всеки е добър в нещо за себе си. Сравнявайки се с всички вундеркинди в науката, музиката, изкуството и др. области, все едно чуваме отвсякъде „Ти не струваш”, „Не ставаш за нищо”. Започваме да се мъчим да подражаваме на някого и да искаме неговия живот. Забравяме какво имаме и искаме онова, което има някой друг. Но, знаете ли, докато се чудите как да заприличате повече на своя пример за подражание, в същия момент някъде някой би дал какво ли не за да бъде на ваше място.

 


3. Образование

Всички се стремим към определени социални и обществени норми, които да определят вместо нас колко сме успешни и добри, дали сме умни или не сме. Образованието е важна част от живота ни, и то такава, която не бива да прекъсваме никога. Но, в частност, да имаш диплома за „някакъв“ и да си лепиш етикет с професията, която ти е отредила системата според факултета, в който си попаднал, е доста неефективно. Много по-добре би било всеки да се специализира в онова, което го прави щастлив и, в което е добър, вместо да се стреми към по-престижна и доходоносна работа, само защото ще изглежда добре и успял в очите на другите. Не бива да пропиляваме живота си, преследвайки фикс идеи за перфектната работа, перфектната жена/мъж, деца и т.н. Открийте онова, което правите с желание и му се отдайте, ако ще най-доброто, на което сте способни, да е ходенето по въже, например.

 


4. Приятелството

Не осъзнаваме, че приятелите всъщност са хора, с които имаме дългогодишна връзка, за която също се налага да полагаме усилия. Приемаме ги за даденост и дори се отнасяме с тях зле понякога, считайки, че са длъжни всичко да ни простят. Сменяме гадже след гадже и плачем на рамото им след всяка раздяла, но когато дойде следващата връзка, отново ги пращаме в чакалнята. 

 


5. Добротата на останалите

Добрите хора често са считани за глупави. Свикнали сме всеки да си гледа интереса и дори се опитваме да прецакаме останалите. Хората се раждат с усещането, че е редно да си помагат, но с времето, губят представата си за добро и зло. Доброто е онова, което носи материални и емоционални ползи за нас самите, а животът на заобикалящите ни непознати няма значение. Лицемерието е висша добродетел, в този смисъл. Приемаме всички за по-глупави и наивни от нас и се радваме на чуждото нещастие, което срещаме, но роним крокодилски сълзи по шоу-телевизионни драми. Припомнете си, че хората не са длъжни да ви се покланят, когато минавате. Заслужете уважението на останалите, не си мислете, че ви е дадено по презумпция.
 


 

Коментари към "5 неща, които приемаме за даденост":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg