5 трика за работоспособност

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

След почивните дни отново е време да се превърнем в работни пчелички!


И понеже знаем колко е трудно след безгрижните дни да се пренастроиш на работна вълна, предлагаме ви няколко лесни трика, с които по-бързо ще влезете в ритъм! Всъщност те са универсални и можете да си ги прилагате винаги, когато имате чувството, че започвате да губите своята работоспособност.

1. Направете си офис тренировка!
Ако често ви се налага дълго да седите пред компютъра, със сигурност в един момент краката и гърбът ви се схващат. В случай, че нямате време да станете и да се поразтъпчете, направете си следната мини тренировка, която дори няма да ви откъсне от работния ви процес. Повдигнете краката си от пода и се постарайте да ги задържите във въздуха, колкото се може по-дълго! Така ще стимулирате кръвообращението, ще избегнете получаването на разширени вени и дори ще направите малка тренировка на
коремните мускули!

А ето и още едно упражнение, което ще ви помогне да се концентрирате по-лесно и да се заредите с енергия. Вдигнете ръцете си над главата, поемете дълбоко въздух и започнете да издишате бавно докато постепенно спускате ръцете си към стола. За това упражнение са ви достатъчни са около 30-40 секунди, след което можете да се върнете на работа.

2. Пийте вода!
Чувствате се уморени, очите ви се затварят и ви се доспива – това са първите признаци за дехидратация на организма! Имайте предвид, че намаляването на количеството вода в тялото дори само с 1-2% значително затруднява мисловния процес. Ето защо не бива да допускате това да се случи! За целта поставете върху бюрото си бутилка минерална вода и не я пренебрегвайте. Пийте от нея по малко, но често! Като цяло формулата е следната: за всеки 1000 консумирани калории трябва да пиете около 1 литър вода. Така ще избегнете дехидратацията на организма си.

Между другото, американски учени наскоро са доказали, че всеки изпита чаша вода, намалява значително риска от рак.

3. Дишайте дълбоко!
Знаете ли, че упражненията за дишане могат значително да подобрят вашата работоспособност? Те действат ободряващо, защото помагат на кръвта да се насити с кислород, така че не пропускайте да ги правите от време на време. Много важно, докато ги практикувате, да се разхождате. Затова излезте в коридора, започнете да го обикаляте и да дишате бавно и дълбоко като броите до 4! Когато стигнете до 2, задръжте дъха си, а на 3 издишайте. Повторете упражнението няколко пъти и се впуснете с нови сили в работния процес.

4. Отпуснете се!
Ако въпреки всички усилия, все още се чувствате унесени и нетрудоспособни, поддайте се поне за малко на това състояние. Според невролозите, когато „спим” с отворени очи, се активира дясното полукълбо на мозъка и точно в тези моменти могат да ни осенят гениални идеи. Това е така, защото, когато сме в нормално будно състояние, обикновено всичките ни мисловни усилия отиват за решаването на множество малки проблеми. В обратния случай умът ни се концентрира само върху един важен проблем.

5. Гледайте стереограми!
Тези триизмерни картина са чудесен начин за премахване на стреса и са изключително полезни за мускулите на очите. В интернет ще намерите огромно разнообразие от такива изображения. За да успеете по-лесно да откриете скрития триизмерен образ в тях, можете да се възползвате от следния трик. Приближете се към монитора, без да фокусирате погледа си, и започнете бавно да се отдръпвате. В един момент ще установите, че вътре в картината има друг триизмерен образ. Ако не успеете от първия път, не се оказвайте! След като веднъж схванете начина, по който да откривате образите, после ще ви е лесно.
 


 

Коментари към "5 трика за работоспособност":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg