5 Разлики между избора на правилните и грешните думи в живота

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

"Разликата между почти точната и точната дума е наистина голяма – тя е като разликата между светулката и светкавицата" - Марк Твен

Като човешки същества, ние сме разработили удивителната способност да използваме езика. Езикът ни позволява да общуваме открито и честно с хората около нас. Езикът ни позволява също и да упражняваме сила, да пораждаме смях, да предизвикваме войни или да налагаме мир. Думите, които използваме всеки ден, променят, хората с които говорим. Дали тези промени, които правим, са положителни или отрицателни до голяма степен зависи от нашия избор на думи и начина, по който използваме тези думи. Понякога нашата честност може да бъде наречена жестокост.

 Изборът на думи има значение не само за хората около нас, но и за нас самите. Думите, които избираме да казваме или повтаряме, могат да имат толкова голямо въздействие върху нас, колкото и върху другите хора. Особено, когато имаме власт над други хора – заемаме ръководна роля или ролята на родител или настойник. Когато сте в тази водеща позиция, хората ще ви търсят за напътствие.

Правилният избор на думи може да промени посоката на действие за някого, решенията му и дори живота му. Ето няколко случая, в които думите, които избираме имат значение, и как избирането на правилните и грешни думи в ежедневието ви пораждат реакции.

5 РАЗЛИКИ МЕЖДУ ИЗБОРА НА ПРАВИЛНИТЕ И ГРЕШНИТЕ ДУМИ

МОТИВАЦИЯ

Изборът на думи може да мотивира някого да даде най-доброто от себе си или да го накара да вярва, че  дори не би могъл да опита. Това важи за всички типове хора, независимо дали сте лидер, който говори със служителите си или съветвате приятел.

Вместо да позволите вашия избор на думи да се отрази отрицателно върху някого, вие ще предпочетете да внимавате, за да сте сигурни, че думите и фразите, които използвате, ще са му от полза.

ПЕРСПЕКТИВА

Мирогледа на хората не винаги може да бъде променен лесно. Въпреки това правилният избор на думи може драстично да промени перспективата на някого, ако е отворен към идеята за промяна. Правилният избор на думи може да помогне на човек да промени гледната си точка за по-добро или за по-лошо. Една дума може да бъде достатъчна, за да превърне песимистичната перспектива на някой в положителна или обратното.

Перспективата е важна част от способността да се вземат решения и правят избори.

ЕМОЦИИ

Емоционалното състояние е също толкова важно, колкото интелектуалното. Емоциите са това, което ни прави хора, а някой, който е в позитивно емоционално състояние, е много по-възприемчив от този, който е в негативно състояние. Изборът на думи може да ви помогне да задържите позитивните емоции на хората или да отхвърлите отрицателните им емоции.

Промяна в нечии чувства може да доведе до това да се отвори към вас или да се затвори в себе си, понякога за постоянно. В крайна сметка, с помощта на ободряващи и позитивни думи може да постигнете повече, отколкото ако  сте прекалено откровен и прям.

ВЪТРЕШНИ ПЕРСПЕКТИВИ

Дори думите, които използваме, когато разговаряме на ум, оказват влияние върху нашия живот. Може да говорите мислено на някой друг, но вашите собствени думи все пак ви въздействат. Когато взаимодействаме с хората, ние засилваме това, в което вече вярваме, независимо дали искаме или не. Промяната на думите, които използвате, може да ви помогне да превърнете личната си перспектива в по-позитивна и енергична. Ако се оставите на негативността, тя ще обсеби и околните, не само вас.

Промяната на вътрешната мантра от отрицателни думи към по-положителни неизбежно ще създаде по-положителна представа за живота.

САМОЧУВСТВИЕ

Независимо за чие самочувствие става дума, думите, които избираме всеки ден могат да имат огромен ефект. Той може да е положителен, или вреден и отрицателен. Неприятният коментар от страна на някого за способността ви да работите или дори нещо за дрехите, които носите, може да сринат самочувствието ви и да предизвикат тревожност.

Когато изберете грешните думи, вие пораждате същата болка и съмнение, които и вие чувствате. Отделете време, за да промените езика си и можете да спестите и на себе си, и на някой друг много скръб.


 

Коментари към "5 Разлики между избора на правилните и грешните думи в живота":
Най-четени
Защо Меган Маркъл винаги носи обувки, които са твърде големи за нея Защо Меган Маркъл...

Причината е толкова...

20:30 | 07-13-18| Виж цялата статия
 
Трикове, които ще ви спестят много пари от лятното пътуване Трикове, които ще ви...

Да, наистина можете да...

16:03 | 07-10-18| Виж цялата статия
 
Как да се отървете от ухапвания от комари и да спрете сърбежа възможно най – бързо Как да се отървете...

Чесането може да доведе до още...

18:25 | 07-17-18| Виж цялата статия
 
5 правила как да си осигурите най-хубавата дрямка в живота си 5 правила как да си...

Или как да почиваме ефективно

18:52 | 07-09-18| дрямка...
 
Как да си направим сами бебешки кърпички с лавандула и лайка Как да си направим...

Органични бебешки кърпички,...

20:16 | 07-18-18| Виж цялата статия
 
Какво да направите, когато кожата ви започне да се бели след слънчево изгаряне Какво да направите,...

По-лесно е да се каже,...

19:31 | 07-16-18| Виж цялата статия
 
Още идеи за по-евтина почивка Още идеи за...

Можем и да пътуваме, и да...

20:35 | 07-12-18| Виж цялата статия
 
Трагедията в Странджа и някои от най-новите гафове на компетентните органи Трагедията в...

Съпричастност и подкрепа към...

15:43 | 07-19-18| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg