5 причини да изберем народните танци пред фитнеса

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Веднъж докосне ли се човек до магията на танца, никога няма да се отърси от нея. Всички сетива ще бъдат обгърнати от вълшебството на танца, мистерията, която е вклинена в него, енергията, с която е наситен, история, сакралност.

Танцът е бил считан за метод, чрез който човекът се съединява с природата. Малко хора знаят, но танцът е израз на бита на отделна група хора, според различните трудови дейности, които извършват и други елементи от ежедневието, които могат да се предадат чрез танца.

Векове наред чрез танца се показвала различна регионална принадлежност (както знаем в България има 7 фолклорни области – Добруджанска, Македонска, Родопска, Северняшка, Странджанска, Тракийска и Шопска), която се различавала по съдържание на елементи на танца, съчетания, стъпки, маниер.

Танцът освобождава ума и тялото.

“Докато танцувам, не мога да съдя, не мога да мразя, не мога да се отделя от живота. Мога единствено да бъда щастлив и цялостен. Ето затова танцувам.”
Ханс Бос

Ето защо избирам народните танци пред фитнеса:

1. Носи послание. Танцът е от глава до пети „обръщение”, разговор, чувство. Фитнесът (лично за мен) е бягане на пътеката, замислена в нещо и „зяпнала” в една точка.

2. Сближава хората. Както знаем повечето народни танци се изпълняват от хора, хванали се за ръце. По този начин се сближаваме не само физически, но и дори духовно. Във фитнеса често най-сближени оставаме с фитнес-уреда.

3. Протича енергия, заряд. Не само гориш калории, а гориш калории без да мислиш за тях, мисълта е само и единствено в танца и неговата приказка.

4. Изпълва с адреналин, и същевременно освобождава мисълта.
Сближава две ери – тази на това, което е било и тази, която е сега.
Стъпваш със стъпките на прадедите си. Възвръщаш се към традицията на един народ- твоя народ. С цялото си същество изразяваш себе си.

5. “Хилядите емоции, които бушуват в мен през деня, излизат на яве, едва когато танцувам.” Ейбрахам Линкъл
“Танцуването е майката на изкуствата. Музиката и поезията съществуват във времето; рисуването и архитектурата в пространството. А танца съществува едновременно във времето и пространството.”
Кърт Сакс
Разбира се, грешно ще бъде да отрека фитнеса. Всеки има своята страст и начин, по който се чувства най-добре. И най-хубавото, което може да направи, е, да му се отдаде.

Вижте още:

По-красива с упражнения според типа тяло

Спиращ дъха танц на пилон


 

Коментари към "5 причини да изберем народните танци пред фитнеса":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg