5 вечни книги, които се четат на един дъх

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Никога, никога не спирайте да четете! Толкова много светове ще пребродите с книга в ръка, толкова много хора ще срещнете, толкова много емоции ще изживеете. Страстните читатели сигурно вече са прочели тези 5 книги. Но ако сте от тези, които не са, препоръчваме ви ги, защото се четат на един дъх! 

 

Хемингуей, "Старецът и морето"

 


Книгата, която донесе на Хемингуей Пулицър и Нобелова награда. Ако все още не сте я чели, историята на младия Манолин и старецът Сантяго ще ви очарова!


Ерих Мария Ремарк, "На западния фронт нищо ново"

 


Ремарк оставя ярка следа в съзнанието на всеки, който е прочел негова книга. Между редовете лъхат емоции, които сякаш се отпечатват върху душата и дълго време "греят" силно. "Нощ в Лисабон", "Живот назаем", "Триумфалната арка" са шедьоври, които неизменно попадат в списъците must-read. "На западния фронт нищо ново" разказва историята на едно изгубено поколение млади хора на фронта по време на Първата световна война.


Оскар Уайлд, "Портретът на Дориан Грей"

 


Майстор на диалога, Уайлд ни пренася в една епоха на късно събуждане, дълги разходки, пиене на чай и дълги вечери с още по-дълги разговори. Класически мотив – сделката между дявола и човека. Блестящо написана. Настръхвате от първия ред и четете на един дъх.

 

Арчибалд Кронин, "Цитаделата"

 


Как парите могат да изкарат наяве грозното и в най-честния човек! Кронин рисува картина, която е не по-малко валидна и днес – с майсторство разказва историята на един млад лекар, който от борбена натура, вярваща безрезервно в призванието да лекува хора, се превръща в ламтящ за пари безскрупулен лекар, който се интересува повече от бройките на пациентите си. Една трагедия ще го върне към истинската му същност.


Джон Стайнбек, "На изток от Рая"

 


Не, не е никак кратка. Но е шедьовър. Прочелите тази поучителна история в близо 600 страници се делят на два категорични полюса – едните не са открили своите емоции върху страниците ѝ и не биха я нарекли като мен "шедьовър", другите я четат и препрочитат и всеки път изживяват нещо различно, всеки път откриват друга част от себе си в нея. Четеш в захлас историята за най-човешката нужда, нуждата от любов, отгръщаш последната страница и живееш на изток от Рая още дълго, след като си я прочел.
 

 

Вижте още:

Какво говорят за теб любимите ти книги?

10 причини да не се отказваш от четенето на книги


 

Коментари към "5 вечни книги, които се четат на един дъх":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg