Шоколад – най-сладкият път към здравословен живот

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

И вие ли сте свикнали да гледате на шоколада като на най-сладкото прегрешение! Да! Е, значи имаме добра новина за вас.

Това изкушение вече не e грях! Смело нападайте великденските шоколадови яйца, защото освен много настроение, те ще ви донесат и повече здраве. Специалистите са категорични в това, а доказателствата от направените проучвания и изследвания са неуспорими.

Шоколадът като имуностимулант
Със сигурност отдавна сте разбрали за силата на шоколада, която безотказно да ни накара да се сбогуваме с нацупената физиономия по всякакви тъжни поводи. Любовна мъка, депресия и лошо настроение – най-честото самолечение, което си провеждаме в тези случаи е много шоколад! Благоприятният му ефект в тези случаи се дължи на високото съдържание на магнезий в него. А полезните качества на този минерал не се изчерпват до тук. Той подобрява паметта, повишава устойчивостта на организма срещу стрес, зарежда го с енергия и укрепва имунната система. Всичко това е доказано от японски учени от университета в Токио, които са стигнали до заключението, че хората, които всеки ден похапват между 25 и 50 гр. шоколад, на практика не страдат от рак и болести като язва.

Шоколад срещу сърдечни проблеми
Американски учени пък са установили, че шоколадът защитава кръвоносните съдове от атеросклероза. Това става благодарение на етеричните масла, които влизат в състава му и които предотвратяват повишаването на нивото на холестерола. За да докажат това специалистите са наблюдавали 1854 души, участвали в експеримента. В продължение на цели 15 години всеки ден те похапвали по 34 парчета шоколад. След края на експеримента се оказва, че хората, които са предразположени към сърдечносъдови заболявания и рак са 5 пъти по-малко. Към всичко това трябва прибавим и че шоколадът значително намалява риска от инфаркт и инсулт.

Шоколадът като средство за оцеляване
В Аржентина пък учените обясняват положителния ефект, който шоколадът оказва върху организма, с това че какаовите зърна имат високо съдържание на веществото процианидин. В качеството си на силен антиоксидант, то защитава организма от неблагоприятните въздействия на околната среда.

Червеното вино срещу шоколада
И двете неща са ни много любими, а сега се оказва, че и в двете се крие истината за здравето. Доказано е, че 40 гр. черен шоколад има същите благоприятни въздействия за организма, както една чаша червено вино. Той укрепва кръвоносните съдове, регулира ритъма на сърцето и, обратно на схващанията до сега, нормализира кръвното налягане. Ако хапнете пък 200гр тъмен шоколад, ще си осигурите 6 пъти повече кофеин, отколкото ако изпиете една чаша кафе или силен чай. Оказва се и че това изкушение е много по-богато на витамините А и В, калий, калций, фосфор и желязо, спрямо ябълките, киселото мляко и сиренето.

Шоколадово сбогум със зъболекаря
Не понасяте ли срещите със зъболекаря? Тогава яжте повече шоколад! Особено, ако заложите на черен шоколад с колкото се може по-висок процент на какао, ще си осигурите много здравословна храна за вашите зъби и венци! Канадски стоматолози са убедени в това, а японски специалисти са установили, че дори по-сладкият шоколад има защитаващо действие. Веществата, които се съдържат в него, не позволяват на бактериите в устната кухина да се размножават и така предпазват зъбите от кариес. Странно, но факт!
Всъщност, оказва се, че антибактериален ефект притежават не самите какаови зърна, а тяхната обвивка. При производството на шоколад, тя се изхвърля, но все пак остават малки количества и от нея и в самия десерт. А те са достатъчно, за да неутрализират вредните въздействия на захарта върху зъбния емайл. Този факт се потвърждава и от специални експерименти, проведени от американски учени. Те умишлено са давали на животни храни, които причиняват кариес. Само спокойно – животинките са си добре! И това е така, защото заедно със споменатите храни, те са приемали и обвивки от какаови зърна. Оказало се, че те действат не е по-лошо от паста за зъби! Тоест усмивката им все още е ослепителна.

Е, остана само някой да докаже, че със шоколад може да се отслабва здравословно! За сега сме чували само за шоколадова диета, на която не сме върли почитатели (Не по сладки причини, разбира се!), но знае ли човек - може и такова чудо да стане!


 

Коментари към "Шоколад – най-сладкият път към здравословен живот":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg