Иска ли ни се или не, лятото вече е към своя край! Хубавото е, че времето навън още е слънчево и топло и все още можем да събираме тен на плажа. Така че използвайте предстоящите почивни дни точно за това, защото после не се знае.
Учените обаче откриха и друг начин да се сдобием със златист загар – като хапваме определени храни! Оказва се, че шоколадовият тен се получава и от натурални химически съединения – каротиноиди, които са производни на витамин А. Те представляват голяма група от 600 органични пигмента и се съдържат в много растения.
Според специалистите каротиноидите в определени продукти се усвояват много по-лесно от организма. Такива са пъпешът, морковите, кайсиите, чушките и спанакът. Или иначе казано – най-вече зелените и оранжевите плодове и зеленчуци оказват голям ефект при промяната в пигментацията на кожата.
Учените обясняват, че ако си ги хапваме редовно, кожата ни ще изглежда не само по-здрава, но и ще потъмнее леко като под въздействието на слънчевите лъчи. А резултатът ще е налице след не повече от месец!
Ако имате проблеми с черния дроб, жлъчния мехур или страдате от алергия обаче, не бива да прекалявате с консумацията на тези плодове и зеленчуци.