Пренесете се в романтична Италия като си подарите няколко мига, подсладени от божествения вкус на торта Тирамису!
Италианците определено знаят как накарат човешките сетива да ликуват! А какво по-неустоимо от това сладкия вкус на захарта и бишкотите да се слее с горчивия привкус на кафето и какаото? И всичко това, подплатено с необикновеното усещане за сирене „Маскарпоне” – просто божествено, не мислите ли?
Начин на приготвяне:
3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
1/2 чаена чаша захар
250 гр. сирене „Маскарпоне”
2 чаени чаши еспресо
4 супени лъжици коняк или бренди
20 бишкоти
2 супени лъжици какао
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбъркайте с миксер 3-те жълтък с 1 супена лъжица от кафето, захарта и 2 супени лъжици от коняка. Бъркайте около 2-3 минути, прибавете сиренето и разбивайте с миксера още 4-5 минути, докато се получи еднородна смес.
В друга купа разбийте на сняг белтъците, заедно с 1/2 чаена лъжичка захар. Добавете белтъците постепенно при останалата смес като леко разбърквате с лъжица.
Останалото кафе, задно с останалите 2 супени лъжици алкохол, сложете в съд с плоско дъно. Потапяйте една по една бишкотите от всяка страна и ги подреждайте в тавичка. Първият ред трябва да е от 10 бишкоти, които да полеете с половината крем. Наредете отгоре още 10 бишкоти и ги залейте с останалия крем. Щедро поръсете с какао и оставете полученото тирамису в хладилника за около 2 часа!
След това можете да си пуснете някой италиански романс и да си представите, че похапвате това изкушение, докато се разхождате с гондола във Венеция!