Ако ви се хапва нещо тип „Манджата на баба“, тази рецепта е идеална за случая. Ето как да си забъркате телешки гювеч по тракийски...
Необходими продукти:
600-700 гр телешко месо
3-4 супени лъжици олио
3 моркова
1-2 корена магданоз
1 резен целина
7-8 зелени пиперки
3-4 домата
1 глава лук
1/2 чаена чаша ориз
1/2 връзка магданоз
1 супена лъжица червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се запържва в сгорещената мазнина.
Последователно се прибавят нарязаните на дребно лук, моркови, магданозени корени, целина и домати. Поръсват се с червения пипер, заливат се с малко гореща вода и се задушават на тих огън до омекване на месото. Прибавят се и опечените, обелени и нарязани пиперки.
Ястието се посолява на вкус, разбърква се с ориза, залива се с 1/2 чаена чаша гореща вода и се пресипва в съда за печене.
Пече се в умерена фурна, докато ориза поеме течноста.
Гювечът се поднася, поръсен с черен пипер и ситно нарязан магданоз.