Тайните на човешкото привличане

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

В обществото на маймуните яркочервената задница на бабуна е физическа черта, която е крещящо послание за секс. Ако бабуните имаха мода или филмова индустрия, женските с най-алените дупета щяха да бъдат избирани да ускоряват пулса и да разгорещяват страстта на бабунската публика.

Въпреки че хората отдавна са изоставили маймунските нрави, огромен процент от нас трябва да признаят, че очевидната сексуалност на Анджелина Джоли подбужда известна степен интуитивна похот. Човешкият магнетизъм е многостранен и затова преобладаващата част от нас са изживявали силно привличане към някой, който не се вписва в общите стандарти за красота. Всъщност, физическото привличане е предизвикано не само от видимите ни черти. За силата на привличането допринасят и нематериални елементи като емоции, личност, интелект, чувство за хумор, поведение и възгледи. Хората обаче сме сложни животни и въпреки, че отдавна сме захвърлили каменните томахавки, тъмната пещера на съзнанието ни все още се вслушва в зова на примитивното.


Това, което намираме за привлекателно, е сложна смесица от биология, културни ценности, възпитание, убеждения и индивидуалност. В някои отношения ние сме просто животни, несъзнателно търсещи подходящи и добри партньори, за да продължим рода си със здраво и издръжливо поколение. За да продължи съществуването на човешкият вид, е нужно постоянно да правим секс и бебета. Тъй като обаче връзките и сексът отдавна са разграничени от създаването на поколение, съществуват и други причини за търсенето на партньор.

Първо, сексът определено доставя удоволствие. На второ място, един влюбен ухажор ни кара да се чувстваме добре и уверени в себе си. От не по малко значение е също така комфортът, за който допринасят емоционалната и финансова подкрепа и постоянната компания. Животът в екип изглежда по-лесен, по-продуктивен и по-малко самотен. В крайна сметка сме социални същества.


Примитивната част от съзнанието ни обаче, водена от инстинкта за възпроизвеждане, настойчиво се намесва в преценката ни за това кой ни привлича. Дълбоко в тъмната джунгла на съзнанието ни сме програмирани да търсим плодовит индивид, който е генетично различен, здрав, социално съвместим и ще осигури необходимата подкрепа и грижа за отглеждане на деца. Съществуват определени физически черти, които насочват мозъка ни към прикрити качества, които ни привличат. Представете си, например, жена с фигура на пясъчен часовник, минаваща бавно покрай група мъже. Всяко движение на закръглените й бедра и всяко леко поклащане на пищната й гръд предизвиква рязко нажежаване на кръвта сред групата. С други думи, на възпитаните господа им омекват колената, зяпват с отворена уста и започват да дрънкат глупости. Това е и причината за многобройните абонаменти за списание „Плейбой“. Проучвания са установили, че пропорцията талия-ханш от 0.7 (разделете обиколката на талията на тази на ханша) е ключов фактор за подлудяването на мъжете. Тази пропорция показва, че жената има добра структура за износване на деца, което я превръща в достоен кандидат за предаване на фамилното име. Закръглената женска фигура задейства аларма, която е дълбоко програмирана в мъжкото подсъзнание.
Жените са също силно податливи към възприемането на определен модел за „добър външен вид”. Според психолози, жените харесват мъже от типа на този от рекламата на Малборо – много мъжествен, с квадратна челюст, изпъкнало чело, широки рамене и здрав гръден кош. Тези черти са показатели за високи нива на тестостерон, а това от своя страна говори за сила и издръжливост на болести (освен ако въпросният мъж не пуши, колкото този от рекламата). Практически, подобни черти предполагат добър генетичен материал за създаване на поколение. Онази част от мозъкът ни, която ни свързва с еволюционните ни предци, оказва голямо влияние върху това, което възприемаме за секси и желано.


Оказва се, че симетрията също играе голяма роля в определянето на физическите черти на човека, които ни привличат. Въпреки че никога не забелязваме съзнателно, че някой има добра симетрия, тя оказва своето влияние на подсъзнателно ниво. Мозъкът ни свързва симетричните черти с добри гени, цялостно здраве, издръжливост и каленост. Добрата симетрия е максималното съвършенство, до което може да се доближи човешкото лице (защото никой няма пълна абсолютна симетрия).


Проучвания показват, че жените са по-често привлечени от мъже със симетрични лица по време на овулация отколкото през останалия период от месеца. Преди да решите обаче, че симетрията е най-добрият индикатор за идеален партньор, имайте предвид и някои недостатъци на идеалната симетрия. Изследванията сочат, че мъжете със симетрични лица имат склонност към повече сексуални партньори, по-неверни са и по-рядко се обвързват с дългосрочни връзки. Действително, тези мъже следват своето “примитовно” задължение да разпространяват своето качествено семе надлъж и нашир. Мъж, който ще създаде здрави и силни деца, е доста полезен, от друга страна обаче, мъж, който е добър баща, стойностен партньор и е финансово обезпечен, е също доста ценен. Според това проучване се оказва, че съществува огромно разминаване между представите за това кой трябва да е бащата на децата и кой трябва да е наоколо и да помага. Това е доста проблемен факт в съвременният свят, но в нашето еволюционно минало може би е бил доста ефикасна практика. Старите навици обаче умират трудно и някои резултати показват, че до 30 % от децата не са биологични наследници на мъжа, който се смята за техен баща.


За щастие не сме изцяло водени от нуждата да се размножаваме. В крайна сметка сме хора, а не примати. Много от причините за това да ни привлече някой се крият в начина, по който възприемаме самите себе си. Ние често се оценяваме (по външен вид, интелигентност и т.н.) и търсим някой, който да ни балансира. Също така много често подсъзнателно претегляме колко според нас можем да дадем и какво можем да получим за това, което имаме, много преди изобщо да сме срещнали потенциален партньор. Именно затова ни се случва често да смятаме, че някой наш приятел се е подценил като се е сближил с неподходящ човек.


Съществуват и други фактори, които ни оказват влияние, за да харесаме някой. Доказано е, че колкото повече време прекарваме с някой, толкова по-силно сме привлечени от него. Може би сте изпитали това с някой, който ви е направил лошо впечатление първоначално, но след това се е оказал интригуващ или с някой, който е срамежлив и е отнело дълго време, за да се разкрие. С течение на времето хората често биват очаровани и оценят физическа красота, която не ги е впечатлила веднага. Интелигентността, чувството за хумор, скритите умения и таланти могат да се разкрият постепенно и да породят силно привличане. Всички сме чували фразата „той/тя наистина ми влезе под кожата”. Като подкрепяте някои и подхранвате леко привличане може да посадите семената на процъфтяваща връзка с магнетичен партньор.


Преди да сте решили обаче, че нямате почти никакъв контрол върху това колко сте атрактивни, поемете дъх. Много проучвания показват, че хората си падат по тези, които им правят комплименти, похвали и позитивни отзиви. По този начин потенциалният партньор се превръща в окуражаващо отражение на самите нас, а позитивните сигнали, които ни изпраща, засилват самооценката ни. Задавали ли сте си въпроса как е възможно много жени, които не са особено красиви според общоприетите норми, да бъдат изключително привлекателни? В какво се крие тяхната тайна? Обикновено отговорът е в тяхното самочувствие, стойка, забавна натура и начинът, по който се държат. Следователно, ако искаш да убедиш околните, че си горещо парче, първо трябва да се научиш да обичаш себе си.


Привличането е лабиринт от инстинкти, интелект, чувства, култура, възгледи и е възможно да няма нищо общо със самия човек. Свързването на някой с позитивни преживявания и ситуации може да засили привлекателността му. Ако срещнете някой при неприятни или странни обстоятелства, асоциациите ви с него ще бъдат негативни, но ако го срещнете в слънчев и щастлив ден, ще останете с приятни впечатления. Съвет: по-добре си направете среща на оживено място с хубава атмосфера, говорете си за взаимно интересни неща и се забавлявайте, вместо да поканите обекта на желанието си да гледате филми в някое прашно и тъмно мазе.


Флиртуването е друг основен инстинкт, който поражда привличане. По този начин хората рекламират себе си на пазара за партньори и изтъкват своите добри черти пред конкуренцията, преди да се впуснат във връзка. Аналогично, флиртуването за секса е това, което е разглеждането на витрина за пазаруването. При животните има чифтосващи танци, показване на оперение, ожесточени битки и душене на задни части. Добре, че хората флиртуват! Чрез „рекламирането“ си пред представители на противоположният пол ние проверяваме дали са заинтересовани и свободни. Човешките сигнали при флиртуване са били обект на задълбочени изследвания. И мъжете, и жените показват своето предразположение чрез свиване на рамене и държане на ръцете с отворени длани. Флиртуващата жена установява контакт с очи, играе с косата си, облизва устни, поклаща ханша си, премигва и отклонява поглед. Заинтересуваният мъж ходи наперено, прокарва ръце през косата си, скръства ръце пред изпъчените си гърди, обляга се назад в стола си и прави широки и жизнерадостни жестове. И при двата пола се наблюдава преминаване от докосване на себе си до стремеж за контакт с обекта на желанието. Ще ви бъде забавно, ако наблюдавате жестовете на тялото на някоя флиртуваща двойка следващият път когато сте в бар или нощен клуб.


Всички ние имаме различна идея за перфектния партньор, а стандартите за красота варират във всяка част на света. Когато обаче сме привлечени мигновено от някого, рационалното ни мислене спира да работи и ни обземат симптоми като главозамайване, омекване на коленете, потене на дланите, пеперуди в стомаха, нервност и др. В този момент ние действаме, подтикнати от дълбоко скритите инстинкти на природата ни. Едва на по-късен етап, по време на някоя разходка в парка, на по питие или вечеря, ние включваме и своите емоционални и интелектуални рецептори, за да преценим дали тази връзка си заслужава. Затова изследването на човешкият магнетизъм позволява да се изследват всички страни и особености на привличането между хората.

 


 

Коментари към "Тайните на човешкото привличане":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg