Ако се чудите какво да приготвите за закуска или пък ви се иска да поднесете вкусен десерт, тази рецепта е точно за вас.
Необходими продукти:
2 чаши прясно мляко
1 чаша брашно
2 яйца
3 чаени лъжици захар
щипка сол
сладко от ягоди
100 гр. пресни ягоди
3 супени лъжици разтопено масло
Начин на приготвяне:
Млякото, брашното, яйцата, разтопеното масло, 1 чаена лъжичка захар и щипката сол се разбиват до получаване на гладка и гъста смес.
В предварително намазнен и нагрят тиган изсипвате част от сместа като дебелината на палачинката трябва да е около 3-4 мм. За да сте сигурни, че е добре изпечена, разклатете тигана да видите дали ще се мести свободно и тогава я обърнете. Помнете, че от втората страна се пече по-бързо, така че не се залисвайте с други дейности.
Не се притеснявайте, ако първата палачинка не ви се получи! Обикновено така става, но със следващите няма да имате проблем.
Сладкото от ягоди се смесва с 2 чаени лъжички захар и се разтопява на водна баня. Може да го разтопите и във микровълновата за 40 секунди на пълна мощност. Пресните ягоди се режат на филийки и се добавят към сладкото.
Намажете готовата палачинка с тънък слой от плънката и навийте на руло или пък я сгънете на триъгълник. По ваш вкус може да украсите с бита сметана и пресни ягоди.