Обичате ли спагети? А приготвяли ли сте ги някога на фурна? Трябва да ви кажем, че стават мнооого вкусни. Ако не ви се вярва, пробвайте тази рецепта и сами ще се убедите.
Необходими продукти за 4-ри порции
400 гр. спагети
300 мл. течна готварска сметана
200 гр. пресни печурки
2 малки домата
50 гр. пармезан
50 гр. ементал
50 гр. синьо сирене
100 гр. моцарела
30 гр. краве масло
1 ч.л захар
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете спагетите в голяма тенджера според указанията на опаковката. Най-важното, което трябва да знаете, е че спагетите се слагат във вряща вода. Разбърквайте ги от време на време, за да не се слепят. За по-сигурно можете да добавите и малко зехтин във водата. Малко преди да ги отстраните от котлона, добавете и солта.
Нарежете гъбите на едро и ги задушете в маслото. Подсолете ги, по желание можете да сложите и малко черен пипер.
Настържете ементала, пармезана и синьото сирене. В тиган загрейте сметаната и добавете настърганите сирена. Бъркайте постоянно, докато се разтопят. Сложете захарта, бъркайте още минута и махнете от котлона.
В намазнена тавичка сложете ред спагети, ред гъби, ред спагети и пак ред гъби. Ако тавата е по-малка, но по-висока, можете да направите и по три реда. Залейте със соса Формаджо. Отгоре покрийте с шайби домат, а върху тях сложете шайби моцарела. Печете 15 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
След като ястието поизстине, разрязвате с остър нож на квадратни порции и сервирате.