Може й да не е сладка, но на бас, че тази рецепта за солена торта с пушена сьомга ще ви се услади! И то много. Пробвайте и да видим!
Необходими продукти:
100 мл течна готварска сметана
130 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
75 г краве масло
щипка сол
За пълнежа:
350 г сварени картофи, нарязани на кръгчета
300 мл течна готварска сметана
2 яйца
3 с. л. ситно нарязан копър
настъргана кора от 1 лимон
200 г пушена сьомга, нарязана на парченца
Начин на приготвяне:
На тестото:
Брашното се разбърква с бакпулвера и се добавя студено, нарязано на кубчета краве масло. Всичко се стрива с пръсти до образуване на трохи. Прибавя се сметаната и се омесва тесто, като не се меси дълго. Готовото тесто се увива с найлон (свежо фолио) и се поставя в хладилник за 1 час.
На тортата:
Фурната се загрява на 190 С.
Тестото се разточва на кора с диаметър около 28 см. Поставя се в огнеупорна тава с диаметър 26 см, като се покриват и стените.
Сметаната се разбърква с яйцата, копъра и настърганата кора. Сместа се посолява и поръсва с черен пипер.
Върху тестото се нареждат половината от картофите и сьомгата. Отгоре се поливат с половината от сметановата смес. Завършва се с останалите картофи и сьомга.
Тортата се залива с другата половина от сметановата смес.
Пече се 25-30 минути и се оставя да се охлади във формата 10 минути.
При поднасянето тортата може да се украси с пресен копър.