Сезонът на едно от любимите ни изкушения, които виреят край морето – смокините, вече настъпи. Така че време е да си забъркаме нещо вкусно със сочните плодове. Какво ще кажете за една торта?
Необходими продукти:
800 г смокини
1/2 кг бутер тесто
1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. бадеми
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч.ром
1 ч.ч. червено вино
1 лимон
Начин на приготвяне:
На смокините им се отстранява горната част с дебелина 1 см. Смесват се с настърганата кора от лимона, канелата и виното.Слагат се на котлона, кипват се и се варят 15 минути на слаб огън.
Стафидите се заливат с ром и се варят до омекване.
Тестото се разточва, слага се върху влажна тава и се пече в предварително загрята фурна 15-20 минути.
Приготвя се крем като захарта се смесва със счуканите бадеми, налива се малко от рома, в който са се варили стафидите и се кипва.
Тестото се изважда от фурната. Върху него се нанася приготвеният крем. Смокините се разрязват на половинки и се разполагат върху крема. Десертът се пече още 10 минути до пълна готовност.