От днес ни се хапват само морски деликатеси и започваме с нещо по-екзотично - скариди с кокосово мляко по тайландски. Ммммм… Ето как да си ги приготвите и вие!
Необходими продукти:
400 гр скариди
2 глави бял лук
1 глава чесън
1 с. л. нарязан на дребно джинджифил
1 с. л. сладко къри
1 кутия кокосово мляко
1 с. л. кафява захар
1 малка люта чушка
2 с. л. фъстъчено олио или зехтин
2 дафинови листа
сол, черен пипер, магданоз или кориандър на вкус
2 зелени лимона (лайм)
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете скаридите.
Нарязаният лук, чесън, джинджър, люта чушка и магданоз сложете в блендер и смелете, но без да пюрирате.
В сгорещената мазнина задушете лучената смес за около 20 минути. След като омекне лукът, добавете кърито, захарта и подправете.
Добавете и белените скариди и запържете за 2 мин. Залейте с кокосовото мляко и варете още няколко минути. След около 4-5 минути сместа ще започне да се сгъстява и можете да я махнете от огъня.
Сервирайте ястието с ориз или оризови нудли и резени лайм.
Да вие е вкусно!