Ако искате да направите любимите си ястия от печено месо или печена риба малко по-нестандартни, пробвайте да ги съчетаете с различна гарнитура. Ние попаднахме на един доста интересен вариант - салата с кускус, портокал и грейпфрут!
Звучи доста странно като съчетание, но комбинирана с печено месо или печена риба, тя им придава по-средиземноморски привкус.
Необходими продукти:
450 г сварен кускус или орзо
1 портокал
1 грейпфрут
1 малка глава червен лук
1/2 връзка прясна мента
1/2 връзка пресен босилек
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян черен пипер
60 мл зехтин
настъргана кора от портокал
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя портокаловият зехтин като ситно нарязаната кора се разбърква със зехтина и се оставя да престои 30 минути.
Грейпфрутът и портокалът се обелват, почистват се от семките и вътрешните ципи и се нарязват на малки парченца.
Босилекът и ментата се измиват, подсушават се и се нарязват на лентички.
Лукът се обелва и се нарязва на тънки шайби.
В подходяща купа се разбъркват кускуса, грейпфрутът, портокалът, босилекът, ментата и лукът. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
Салатата се залива с портокаловия зехтин и се разбърква добре.
Добър апетит!