Този път сме решили да ви нагостим, макар и виртуално, с една вкусна италианска манджа. И то без никаква паста или друго тесто в нея! Какво ще кажете за рибни кюфтенца в зеленчуков сос? Ние ще ви кажем само, че са много вкусни и определено си заслужава да си ги забъркате. Ето как!
Необходими продукти:
400 г рибно филе
1 яйце
1 малка глава кромид лук
15 г краве масло
6-7 стръка копър
2 скилидки чесън
1 ч. л. царевично нишесте
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян кориандър
черен пипер
За зеленчуковия сос:
1 голям морков
1/2 голяма сладка червена чушка
1/2 голяма сладка зелена чушка
3-4 стръка целина
1 средна глава кромид лук
1 с. л. сладък сос Чили
400 г консерва домати
100 мл бяло вино
смлян черен пипер
щипка захар
зелени градински подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Рибата се наситнява заедно с лука, чесъна до еднородна смес (най-добре използвайте блендер). Прибавят се и останалите продукти и така получената кайма се разбива добре (с миксер) и се оставя за 30 минути в хладилника.
В това време се приготвя сосът. Морковът се нарязва на ивички и се запържва в тиган с олио до полуготовност. Прибавя се лукът нарязан на филийки и се задушава няколко минути. Прибавят се чушките, нарязани на дребно или на ивички и наситнени стръкове целина. Изсипват се нарязани на кубчета домати, сладкия чили сос и щипка захар. Подправя се с черен пипер и се долива виното.
Получената смес се задушава, докато намали обема си на 1/3.
От каймата се оформят малки кюфтета (с около 2 см диаметър) и се овалват в брашно. След това леко се запържват и се поставят в соса да се задушат на слаб огън за около 15-20 минути.
Добър апетит!