Въпреки че сме привърженици на нискокалоричното и здравословно хранене, не можем да устоим на всякакви тестени вкустийки – палачинки, милинки, кифлички… Ухаят ни на кухнята на баба, а в превод това означава, че за нас са нещо супер апетитно.
Ето че попаднахме на рецепта обаче, с която хем можем да се поглезим с нещо подобно за хапване, хем можем да си спестим някоя и друга калория - пълнозърнести пенкейкове. Е, много зависи, с какво ги комбинирате, но като цяло са по-диетични от обикновените и са също толкова вкусни. Ето как стават!
Необходими продукти:
250 г пълнозърнесто брашно
1 с. л. бакпулвер
1/2 ч. л сол
3 с. л. захар
250 г кисело мляко
2 с. л. зехтин
4 яйца
зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
В купа се пресява брашното с бакпулвера.
В друга купа се разбъркват яйцата, киселото мляко и зехтинът, след което се разбиват добре с вилица.
Към млечната смес се прибавя на части брашното като се разбърква непрекъснато до гладко и еднородно тесто.
Тиганът се загрява добре, след което се намазва със зехтин.
От тестото се загребва със супена лъжица, като за всеки панкейк трябват 2 с.л. от сместа.
Пекат се до златист цвят от двете страни.
Пълнозърнестите панкейкове се поднасят топли с мед, сметана, шоколад, сладко, пудра захар… Каквото си пожелаете!
Да ви е вкусно!