Ако вече тъгувате по безгрижните дни край морето, спомнете си най-хубавите мигове от лятната си ваканция с една паеля с морски дарове! Това традиционно испанско ястие със сигурност ще ви върне мислено край вълните.
Необходими продукти:
500 гр. сварени миди с черупката
150 гр. големи скариди
400 гр. филе от риба, нарязано на парчета
1 глава стар лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 червени чушки
250 гр. ориз
200 гр. замразен грах
1/2 суп. лъж. шфран
1 л. пилешки бульон
50 мл. бяло сухо вино
зехтин, сол, черен пипер
сокът от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
В тиган се загряват около 2 лъжици зехтин. Запържват се скаридите и рибата от всички страни. Посоляват се със сол и пипер и се изсипват в друг съд. Оставят се настрана.
В същия тиган се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките. Добавя се чесъна и ориза. Разбъркват се добре и се налива виното. Шафранът се изсипва в пилешкия бульон да се разтвори. Веднага щом се абсорбира виното от ориза се налива малко от бульона с шафрана и се добавя грахът.
След като ориза поеме течността се добавя по малко от бульона, като се оставят около 1/4 от него. Накрая се слагат мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон. Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с алуминиево фолио. Слага се във фурната, загрята на 150°C за 20 минути, докато се поеме цялата течност от ориза. След като се извади от фурната съдът се оставя покрит още 5-8 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок.
Да ви е морско!