В един динамичен ден няма нищо по-хубаво от това да си вземеш кратка следобедна почивка и да се поглезиш с нещо вкусно, което да ти даде достатъчно енергия да завършиш работните си задължения успешно и без напрежение.
В такива моменти повечето от нас най-често посягат към поредното кафе, което всъщност усилва напрежението и чувството за глад, вместо да ни даде тонус и настроение.
Но днес, в сайта "Кулинарно в кухнята с Йоана" (www.kulinarno-joana.com), се натъкнахме на страхотна алтернатива - многозърнести блокчета. Те са чудесна здравословна, следобедна закуска, можем да си ги приготвим сами в домашни условия и най-хубавото - ще ни заредят с голяма доза добро настроение! Ето я и точната рецепта...
Необходими продукти:
· 80 гр. фини овесени ядки
· 80 гр. сурови слънчогледови семки
· 80 гр. сурови тиквени семки
· 80 гр. сусам
· 6-7 суп. лъж. мед
·
Начин на приготвяне:
Нагрява се тефлонов тиган. В него се запичат първо по отделно за няколко минути, докато придобият цвят: сусама, овесените ядки, слънчогледовото и тиквеното семе. После още минута - две всички заедно.
Още топли ядките се изсипват в купа и към тях се добавя меда като сместа се разбърква добре.
В плитка тавичка се постила хартия за печене. Сместа се изсипва равномерно и се заглажда като се пресоват ядките с твърд плосък предмет (може да използвате малка дървена дъска) и се покриват и отгоре с хартия за печене. Десертът се оставя да стегне за един час.
Пресованият блок се обръща върху дъска за рязане, отделя се хартията и се нарязва на парчета, според предпочитанието ви за форма и грамаж за порция.