В забързаното ежедневие не ни остава много време за приготвянето на кулинарни шедьоври, но пък организмът ни има нужда да го заредим с нещо вкусно и полезно. Затова ви предлагаме да пробвате една рецепта, която се приготвя относително бързо и лесно и е доста здравословна и енергизираща, заради червените боровинки и орехите в нея.
Вижте как да си забъркате кускус с грозде, орехи и боровинки…
Необходими продукти:
100 г кускус
200 мл горещ зеленчуков бульон
100 г грозде
50 г сушени червени боровинки
50 г орехови ядки
5 стръка магданоз
1 ч. л. зехтин
сол и смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Сушените боровинки се накисват в гореща вода за 30 минути.
Ореховите ядки се запичат на сух тиган, след което се обелват и накълцват на дребно. Гроздовите зърна се измиват и нарязват на половинки.
Кускусът се залива с горещия бульон заедно със зехтина. Оставя се встрани за 5-6 минути или докато кускусът поеме целия бульон.
Към готовия кускус се прибавят отцедените и подсушени боровинки, ореховите ядки, гроздето и ситно нарязаният магданоз. Всичко се разбърква и се овкусява със сол и черен пипер.
Ястието се поднася топло като основно или пък студен като салата.