Ако ви се хапва нещо по-морско, предлагаме ви да си забъркате един вкусен деликатес, който върви чудесно със студено бяло вино и юлските дни и нощи. Калмари със сметанов сос – изкушихме ви, нали? Ето как да си ги приготвите!
Необходими продукти:
750 гр. калмари
60 гр. кломид лук
125 гр. моркови
100 гр. прясно изцеден лимонов сок
около 70 гр. копър
магданоз – по желание
7 гр. сол или на вкус
черен пипер на зърна
70 гр. краве масло
Необходими продукти за 500 гр. сметанов сос:
250 мл. течна сметана 35 %
350 мл. прясно мляко
25 гр. краве масло
20 гр. прясно изцеден лимонов сок
25 гр. брашно
5 гр. сол
0,01 гр. бял (черен) пипер
Начин на приготвяне:
За да приготвите сметановия сос, направете запръжка от брашното и маслото и я разредете с не много горещото мляко като постоянно разбърквате с тел. Получената смес изсипете в загрятата до кипване сметана и варете соса 10-15 минути като непрекъснато разбърквате с тел. Накрая посолете и подправете със смеления пипер и изстискания лимонов сок.
За да приготвите калмарите, първо ги измийте и почистете. Отцедете ги и ги „мариновайте“ за 10-15 минути в лимоновия сок. След това просто ги отцедете, без да ги измивате.
Нарежете магданоза, копъра, морковите и лука на не много ситно.
Нарежете калмарите на пръстенчета, сложете ги в тежджера, посолете и поръсете с черния пипер на зърна. Залейте с вода, колкото да ги покрива. Добавете 3-4 цели стръкчета копър и сложете тенджерата на котлона. Когато се сварят, отцедете ги от водата и отстранете зрънцата чер пипер.
Задушете отцедените каламари, както са с морковите и лука, в маслото. Прибавете предварително приготвения сметанов сос и оставете ястието да вари на тих огън за около 5-8 минути.
Преди да ги свалите от огъня, поръсете обилно с нарязаните копър и магданоз.
Можете да гарнирате с картофи соте, поръсени с копър и магданоз.
Да ви е вкусно!