Притча за трудностите в живота

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Нека ви споделим една притча, на която попаднахме в Мрежата...

 

"Над едно село задухали изведнъж много силни ветрове. Ето какво било поведението на жителите на това село.

 

Един от тях се вайка в кухнята пред жена си, казва й как е бил способен, как наистина е способен на велики дела, но ето – за жалост, точно сега, когато настъпил неговият час да изяви огромния си потенциал, задухали тези проклети ветрове и той не може да си покаже носа навън! Но само да престанат ветровете, той ще докаже – и на жена си, и на цялото село на какви велики дела е способен!

 

Друг седи с дружината си в селската кръчма, пее патриотични, та даже и патриотарски песни, виното се лее, клетвите звучат през половин час - че ей сега ще поведе дружината да се разправи с тези ветрове-поробители и народни изедници, подставени проводници на чужди интереси… Но нищо повече от това – седи си в кръчмата, главата му олеква, краката му омекват... А виното се лее и песните стават все по-революционни и решителни...

 

Трети казва, че ето с тези две голи ръце и юнашкото си сърце ще излезе на баира да се справи с ветровете. Облякъл нова риза – да му се белее, запасъл на голия си кръст чифте пищови и тръгнал нагоре по баира. А ветровете го издухали, та още хората го търсят напразно къде е отвят и не знаят бил ли е или не е.

 

Четвърти заявява, че няма да позволи на ветровете да променят начина му на живот. Той тук се е родил, така е живял и тук ще остане и ще продължи так да живее, защото не се дава на някакви си ветрове да му казват как да живее, в какво да вярва и какви принципи да отстоява. И докато продължавал да си живее постарому, както във времената до ветровете, те отвяват и сламата от покрива на къщата му, и дрехите от простора, и децата му в земи далечни.

 

Пети започнал да гради крепостна стена, висок зид около къщата си, за да спира ветровете – гради стената, издига зида неуморно, докато строи от едната страна, ветровете събарят от другата, но той се труди и не се отказва, вярвайки, че един ден ще обгради къщата си и ще живее зад стената, а зидът ще го пази от силата на ветровете.

 

Шести търпял стоически несгодите и вредите от ветровете, но се надявал, че братята му в другите села, като научат какво е сполетяло неговото село, ще дойдат и заедно, както някога, както винаги са си помагали, ще измислят нещо и ще сложат край на несгодите от тия проклети ветрове. И стиска зъби, чака, надява се, защото е убеден, че рано или късно помощта отвън, братската подкрепа ще дойде и ще го спаси от природното бедствие. Доколкото се знае, още продължава да чака, само че съвсем е грохнал от чакане.

 

А седми свикал семейния съвет, съпругата включила лаптопа, синът и дъщерята анализирали розата на ветровете, а той на базата на техните проучвания построил на нужното място вятърна мелница. И ветровете духат, веят, бушуват, но максималното, което правят, е да въртят крилата (перките) на вятърната мелница и да мелят жито за род, рода, народ, родина..."

 

Сега разбирате, нали? Трудности в живота винаги ще има. Та как иначе ще ще израстваме? Въпросът е как гледаме на тези трудности и опитваме ли се да намерим възможността във тях. Защото обикновено такава винаги има.

 

Но! За целта трябва да отместим поглед и да се научим да гледаме ОТВЪД СОБСТВЕНИТЕ СИ ОГРАНИЧЕНИЯ И РАМКИТЕ, КОИТО НИ НАЛАГАТ ДРУГИТЕ."  

 

Вижте още: 

Притча за бедняка

Притча за хорското мнение


 

Коментари към "Притча за трудностите в живота ":
Най-четени
Изобретенията на един българин завладяват света! Изобретенията на...

Тао столът ви позволява да...

12:20 | 10-14-19| Виж цялата статия
 
7 знака, че детето ви е стар дух 7 знака, че детето ви...

Детето ви или вие сте различни...

18:49 | 10-14-19| Виж цялата статия
 
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
Бебешкият „говорещ с кучета” си приказва с малкия Шорки Бебешкият „говорещ...

Неясен, но много забавен...

19:37 | 10-11-19| Виж цялата статия
 
10 начина да засилите позитивните вибрации в дома си 10 начина да засилите...

Положителна ли е енергията в...

18:19 | 10-15-19| Виж цялата статия
 
Какво представлява есенното безпокойство и какво го причинява. Как да го преборим Част 1 Какво представлява...

Има ли обективна причина за...

13:07 | 10-16-19| Виж цялата статия
 
Ефектинва маска срещу уморени и подпухнали очи Ефектинва маска...

С домашни съставки!

16:50 | 10-17-19| маска очи...
 
Потите се много? Защо някои се потят повече, отколкото други Потите се много?...

Кога и защо се потим повече:

15:30 | 10-18-19| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg