Ако искате да се изявите като майстор готвач и да зарадвате любимите си хора с нещо вкусно, но не разполагате с много време, ето я рецептата. Приготвянето на това печено пиле с грейпфрут не изисква кой знае какви усилия, но резултатът гали небцето…
Необходими продукти:
1 пиле
1 и 1/2 с. л. сладък червен пипер
1 с. л. олио
сол
1-2 броя грейпфрут
Начин на приготвяне:
Пилето се измива и подсушава. Натрива се със сол отвътре и отвън.
В купа се разбъркват олиото и червеният пипер и пилето се намазва с приготвената смес от всички страни. Най-лесно става с помощта на четка.
Грейпфрутите се разрязват на 4 части и се пъхат във вътрешността на пилето – толкова, колкото се съберат. То се поставя в огнеупорна тава, застлана с алуминиево фолио.
Фурната се загрява на 170 С и пилето се пече 50 минути на всеки кг. Ако пилето е 2 кг, например, времето за печене е 1 час и 40 минути. Останалите резени грейпфрут се поставят около пилето 30 минути преди края на печенето.
Преди да се нареже и консумира печеното пиле се оставя да престои около 10 минути.