Нещата, за които не сме длъжни да даваме обяснения!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Замисляли ли сте се колко много хора живеят по чужди правила и неволно се обясняват и оправдават пред другите за изборите, които касаят личния им живот и възгледи? А замисляли ли сте се дали не сте от тях?


Ако още ви се случва да се оправдавате пред някого, защото сте почувствали и направили това или онова, време е да спрете.


1. Не сте длъжни да се оправдавате за жизнената си ситуация


Ако живеете с бащата на детето си без брак или пък сменяте съквартирантите през месец, а може и да живеете с родителите си дори и отдавна да сте прехвърлили 20-те – не сте длъжни да се отчитате пред когото и да било защо постъпвате така, а не иначе. Ако вас ви удовлетворява положението и не правите нищо, за да го промените, имате си причина и тя не засяга никого.


2. Не сте длъжни да обяснявате приоритетите в живота си


Вие си имате собствени мисли за това какво може да направите за удобството и щастието на вашите близки и вашето собствено – това си е ваш приоритет. Всички сме уникални личности с различни ценности, мечти и стремления, приоритетите на един човек винаги ще се различават от приоритетите на друг. Вие сами определяте своите и не сте длъжни да се оправдавате за това пред никого. Имате право да решите кое е по-важно в собствения ви живот.


3. Не сте длъжни да се извинявате, ако не съжалявате


Ако не съжалявате за действията си и все още смятате, че някой не е бил прав, не сте длъжни да се извинявате. Много хора бързичко се извиняват само и само да заличат раните от спора или ситуацията, но това са само думи. Прошката е облекчение, необходимост, която освобождава прощаващият, но не бива да я бъркате с извинението. Ако наистина мислите, че сте били прави, не се извинявайте.


4. Не сте длъжни да се оправдавате пред никого за времето, което прекарвате в самота


Много хора се притесняват да не бъдат заклеймени като груби, антисоциални, че дори и арогантни, но най-малкото за странни птици, ако отменят планове и отказват срещи, защото им е нужно време насаме със себе си, за да послушат музика или да почетат хубава книга. Това обаче си е съвсем нормално и всеки има нужда от своите минутки сам със себе си, дори са задължителни. Радвайте им се уверено и не се обяснявайте защо и какво.


5. Не сте длъжни да се съгласявате с чуждото мнение и убеждения


Само защото някой разпалено разказва за своите убеждения, не е нужно да седите и да кимате в знак на съгласие. Ако не споделяте тези идеи, няма да е честно и към вас самите, и към другите, да си придавате вид, че сте съгласни. По-добре е спокойно да обясните, че сте на друго мнение и да не трупате повече напрежение.

  
6. Не сте длъжни да казвате "Да"  


Имате пълното право да кажете "не", когато не сте съгласни с нещо. Най-голям успех във всички области имат хората, които са овладели изкуството на отказването от всичко, което не им е приоритет. Приемайте добротата на другите и бъдете благодарни, но не се колебайте да кажете смело "Не" на всичко, което отвлича вниманието ви от основната ви цел.

  
7. Не сте длъжни да се оправдавате за външния си вид  


Може да сте стройни или пълнички, високи или ниски, симпатични или не толкова, но както и да изглеждате, на никого нищо не дължите, най-малкото обяснения и оправдания защо изглеждате така. Вашата външност си е само ваша работа. Не позволявайте външният вид да определя самооценката ви.

 
8. Не сте длъжни да се оправдавате за хранителните си навици 


Има храни, които просто не ви харесват по някакви причини – от вкусовите качества до влиянието им върху здравето. Ако някой ви досажда с въпроси защо пък не ядете това или онова, просто не му обръщайте внимание, имате право да храните тялото си, както искате.


9. Не сте длъжни да се оправдавате за сексуалния си живот


Най-малко пък за това! Може и да сте луда фенка на "50 нюанса сиво" и да имате цял арсенал в гардероба си, а може и да не знаете друга поза освен мисионерската. Или пък на любимото на мъжете място вече има паяжина. Това си е само и единствено ваша работа. Вие сте зрял човек и споделяте леглото си с друг зрял човек(би трябвало?!) и какво правите между чаршафите не касае никой друг освен вас двамата.


10. Не сте длъжни да се оправдавате и да обяснявате кариерата си и личния си избор


Понякога обстоятелствата ни принуждават да избираме между кариерата и личния живот. Това решение не се взима леко и понякога може да изберете работата – не защото не ви е грижа за семейството ви, а защото този избор ще донесе сигурност на цялото семейство. Но какво ще изберете, ако сте изправени пред подобно решение, си е ваша работа и никой не бива да ви се меси, защото каквото и да изберете, вие ще търпите последиците, добри или лоши.

 
11. Не сте длъжни да се обяснявате за вашите политически или религиозни възгледи

 
За всяка сфера от живота имаме право на мнение – наше, такова, с което се съобразяваме самите ние, не го налагаме на другите и не очакваме другите да го приемат с готовност, така както ние самите не сме длъжни да приемем чуждото мнение. Каква е религията ви и за коя партия гласувате – имате право сами да изберете.


12. Не сте длъжни да се обяснявате защо сте необвързани


Омъжена или не, това не касае никой друг освен вас. Това да бъдеш необвързан не е разстройство на личността. Свободни сте да изберете този, с когото ще предприемете сериозна стъпка. Просто запомнете, че вие не сте вашето семейно положение. И не позволявайте на злословията да ви сломят, нито пък се водете по социалните етикети – те няма да ви направят щастливи.

  
13. Не сте длъжни да се оправдавате за решението си по отношение на брака  


Дали ще се омъжите или ще останете свободни и без деца, това е лично решение, в което никой не бива да се бърка. Всеки живее своя живот и човекът трябва най-накрая да се научи да не бъде съдник на другите, нито пък да се влияе от осъждането.

 
14. Не сте длъжни да се обяснявате в избора си на отношения 


Знаете колко е човешко, но погрешно – хората да обсъждат интимните отношения на другите. Дори да ви говорят, че не си подхождате, не бива да се водите от чужди думи – единственото мерило е сърцето ви. Какво казва то, това е важно, защото само сърцето и душата могат да ви направят щастливи, а не приказките на други хора.
 


 

Коментари към "Нещата, за които не сме длъжни да даваме обяснения!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg