Ненужните неща, които пречат на щастието

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Имаме само един живот. И той се случва тук и сега. Нямаме време да живеем по нечии други правила, а за съжаление дълбоко в подсъзнанието ни са закодирани модели, мисловни нагласи, които ни карат да правим точно това – да живеем в страх, да не приемаме другия, да критикуваме и изпълваме сърцето си с огорчение, гняв, обида. Колкото и трудно да е, не е невъзможно да се освободим от негативните модели на поведение, които ни пречат да бъдем истински щастливи.


1. Освободете се от потребността да доказвате правотата си


Има толкова много хора, които дори пред заплаха от съсипване на прекрасните си отношения с другите, не могат и не могат да се примирят и да приемат чуждата гледна точка. Не си струва! Постоянната нужда да доказвате, че сте прави, трови душата и влияе негативно на всичките ви взаимоотношения.


2. Отпуснете малко контрола


За да направите крачка към истинското щастие, трябва да сте готови да се откажете от необходимостта постоянно да контролирате нещата около вас – ситуации, събития, хора. Дали става дума за роднини и близки хора, за колеги или непознати на улицата – позволете им да бъдат такива, каквито са.


3. Освободете се от чувството за вина, приписвано на другите


Един от най-разяждащите вътрешния свят навици е потребността да обвиняваме другите за това, което имате или нямате, което ви се е случило или пък не е, което чувствате или не чувствате. Спрете да разпилявате енергията си и поемете пълна отговорност за живота си.


4. Спрете с негативните разговори със себе си


Много хора си нанасят сами вреда, като постоянно се оставят на негативните мисли и емоции да управляват живота им. Не се доверявайте на всичко, което говори вашият логично разсъждаващ ум. Бъдете уверени, че можете да направите повече, отколкото ви говори той.


5. Спрете да се оплаквате


Освободете се от постоянната потребност да се оплаквате от какво ли не – хора, ситуации, събития, неща, които ви правят нещастни, тъжни и депресирани. Никой не може да ви направи нещастни, никаква ситуация не може да ви огорчи. Не ситуацията или хората носят вашите чувства, чувствата принадлежат само на вас и само вие сте отговорни за това, което чувствате.


6. Откажете се от критиките


Престанете да критикувате хората, които са различни от вас, и събитията, които не отговарят на вашите очаквания. Ние всички сме различни. Колкото повече се противите срещу това, толкова по-огорчени ще бъдете.


7. Освободете се от потребността да правите впечатление на другите


Спрете да се правите на такъв, какъвто не сте. Свалете маската и приемете истинското си Аз. Най-затормозяващото нещо, на което може да се подложи човек, е непрекъснато да чака и да зависи от оценката на другите. Ние сме тук, за да живеем собствения си живот, затова и сме толкова различни. Не сме тук, за да чакаме другите да ни казват как да живеем.


8. Престанете да се съпротивлявате на промените


Промените са нещо нормално, нещо повече – необходими са ни, за да опознаем и разберем по-добре истинското си Аз, онова, което сърцето ни определя да бъдем. Промените ни помагат и изменят живота ни и този на хората около нас за по-добро.

 
9. Не поставяйте етикети 


Престанете да поставяте етикети на себе си, на хората и събитията, за които не знаете нищо или просто не разбирате достатъчно. Оставете съзнанието си открито за новото и приемете, че на този свят всичко и всички имат правото да бъдат това, което са – точно както и вие!


10. Пуснете миналото


Трудно е, да. Особено пък когато в него е имало повече радост, отколкото в настоящето. Но е време да осъзнаете една простичка истина от този живот, който живеем – имаме само и единствено настоящето. Миналото няма да се върне, бъдещето още не е дошло. Живеете само тук и сега. Ако продължавате да носите миналото си като товар, ще тъгувате, усещайки липсата му, ако е било добро, ако пък не е било добро – ще изживявате нови и нови провали. Пуснете миналото и го оставете там, където му е мястото.


11. Освободете се от страховете си


Страхът е само илюзия, той не съществува – вие го създавате. Страхът е само във вашия ум. Ако промените вътрешното си отношение, ще промените всичко. Страхът само ви дърпа назад и ви кара да се отказвате точно преди победата. Знам, че и това е трудно, но знам и че не е невъзможно!


12. Спрете да се оправдавате


Време е да спрете и с оправданията. Ограничавате себе си, затормозявате вътрешния си свят и си поставяте прегради, като постоянно си търсите оправдания. Това е, като да обвинявате другите за всичко.


13. Спрете да живеете според очакванията на другите


Твърде много са хората, които живеят живот, който не е техен, просто за да живеят. Живеят в съответствие с това, което другите смятат за добро за тях, действат така, както другите смятат за добре. Живеят според очакванията на родители, приятели, учители, колеги. Но не и според желанията на сърцето си. А не е ли това най-голямото страдание за свободната човешка душа? Да игнорираш вътрешния си глас, вътрешнот си призвание. Да забравиш какво ти носи щастие, за да угодиш на другите...Животът е прекалено кратък, за да живеем по начин, който се харесва на другите, а не на нас самите.
 


 

Коментари към "Ненужните неща, които пречат на щастието":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg