Колкото по-топло става навън, толкова повече ни се прияждат вкусни зеленчукови манджички! И този път решихме да заложим на нещо френско – Рататуи!
Само не се бъркайте с мишлето от филма на Pixar! Рататуи е страхотно зеленчуково ястие, което идва от страната на Айфеловата кула и има доста разновидности. То може да се вари, пече, задушава и в него могат да се комбинират най-различни зеленчуци. Изобщо, това е нещо като френския вариант на българския гювеч. Предлагаме ви да пробвате една от най-разпространените му форми - с лук, тиквички, патладжан и домати на фурна. Ето и рецептата!
Необходими продукти:
2 глави лук
3 бр. тиквички
2-3 бр. тънки патладжани
2 бр. домати
връзка магданоз
сол
100 г кашкавал
олио (зехтин)
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана и тиквичките на колелца. Оставете патладжана да престои около 20 минути, за да пусне горчивия си сок.
Нарежете лука на тънки полумесеци и ги наредете на дъното на предварително намазнена тава. Сложете и ред тиквички, така че да се застъпват.
На втория ред подредете по същия начин патладжаните, докато заемат цялата тава. Посолете на вкус и поръсете с нарязания на ситно магданоз.
Настържете доматите и ги изсипете равномерно върху тиквичките и патладжаните.
Ястието се пече във фурна на 180-200 С, докато сока, пуснат от зеленчуците, изври. Накрая поръсете с настърган кашкавал и оставете да се запече за около 5 минути.
* Ако желаете, можете да подредте и доматите на шайби, вместо да ги настъргвате.
И това е! Да вие е вкусно!