Астрономическото лято може и още да не е дошло, но ние вече сме на гореща вълна и ни се хапват летни манджички. Ако и при вас е така, защо не пробвате тази рецепта за френска лятна супа „Вишисуаз”. Само името й звучи завъртяно, иначе се приготвя доста лесно. Ето как…
Необходими продукти:
1 глава кромид лук
400 гр. праз лук
200 гр. картофи
2 с.л. масло
1 л. пилешки бульон
100 мл. готварска сметана
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
пера от зелен лук за украса
Начин на приготвяне:
Обелете кромида и го нарежете на ситно. Почистете праза от зелените листа и останалото нарежете на кръгчета. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета.
Загрейте маслото в тиган и запържете кромида за 1-2 минути. Прибавете праза и след още 1-2 минути картофите. Оставете сместа на огъня за 5 минути като постоянно разбърквате. След това сипете бульона и оставете да кипне и да се вари 30 минути до пълно омекване на зеленчуците.
Готовата супа се охлажда, а зеленчуците трябва да се извадят с решетъчна лъжица и да се смелят с блендер. Сипете отново бульона, подправете със сол и пипер, добавете и сметаната и загрейте на тих огън.
Отново оставете супата да се охлади този път в хладилника за 15 минути. Поднесете я поръсена с дребно нарязани пера зелен лук.