Днес, приятели, ще ви изкушаваме! С нещо сладко и... калорично, разбира си! Но пък затова много, ама много вкусно. Какво ще кажете за една шоколадова торта с
горски плодове?
И преди да си помислите, че това е твърде сложно, нека ви кажем, че този десерт всъщност е сравнително лесен, защото не изисква печене. Освен това се прави с черен шоколад, така че не е и толкова пагубен за фигурата. А ако искате, можете да го направите и с други плодове по ваш избор. Е, ето я и рецептата...
Необходими продукти:
450 г какаови бисквити
200 г натурален шоколад (мин. 70 %)
100 мл готварска сметана 35 %
150 г краве масло
2 с. л. какао на прах
За пълнежа:
30 г захар
100 г натурален шоколад (мин. 70 %)
100 мл готварска сметана 35 %
150 г малини
150 г боровинки
Начин на приготвяне:
На водна баня се разтапя целия шоколад заедно с 100 мл, сметана. Сместа се разбърква добре и се оставя настрани.
Останалата сметана се разбива със захарта и се прибира в хладилник.
За основата бисквитите се смилат в кухненски робот (блендер) до получаване на трохи. Прехвърлят се в голяма купа. Добавят се какаото, мекото масло и 100 г от разтопения шоколад със сметаната. Всичко се разбърква до еднородна маса.
Ниска и кръгла форма за торта (24-26 см) се застила със "свежо" фолио или хартия за печене.
В нея получената бисквитена основа се разстила на равномерен слой. След това се поставя в хладилник за 30 минути, за да стегне и да държи форма.
В това време разбитата със захарта сметана се разбърква с останалата шоколадова смес. Тази смес се изсипва върху охладената и стегната бисквитена основа. Изглажда се с лъжица и тортата се връща в хладилника за още 30 минути.
Върху застиналия крем се нареждат почистените, измити и подсушени горски плодове. Шоколадовата тарта се прибира за 2-3 часа преди поднасянето.
Да ви е сладко!