Къде да се връщат лекарствата с изтекъл срок

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Работна група към здравното министерство обсъжда връщането на лекарствата с изтекъл срок на годност на аптеките. Това съобщи здравният министър Петър Москов.

Преди две години бургаски аптекари съветваха бургазлии да изхвърлят старите си медикаменти в тоалетната чиния, посочва Gramofona.com.

Но къде да се отнесат тези лекарства, се интересуват много хора.

Шефът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров посочи, че предвид нормативна уредба медикаментите с изтекъл срок на годност се връщат в аптеката, от която са взети.

Но пък, дори аптеката да ги вземе, оттам нататък тя не поема анганжимент за съхраняването им, казва зам.-директорът на регионалната здравна инспекция д-р Вергиния Цанова:

„Складът е този, който поема анганжимент, а не аптеките“.

„В момента вътре в министерството има работна група, която обсъжда този въпрос и нормативните промени, защото в това трябва да има порядък“, обясни пък министър Москов.

По думите му изобщо не е добра идея лекарствата извън употреба да попадат в тоалетната.

Вие си спомняте, че и преди време имаше цяла инициатива тези лекарства активно да бъдат връщани в аптеката.

И даже гражданите да бъдат задължавани в това нещо, едва ли ще мине през задължение, но в крайна сметка става въпрос и за възможна потенциална опасност, допълва здравният министър.

Той не уточни кога точно ще влезе в сила новата наредба.

Предвижда се обаче освен лекарствата с изтекъл срок на годност, аптеките да приемат и медикаментите, които са годни, но вече не ползваме след употребата им.

А ние се надяваме да сме по-здрави, но и се надяваме въпросът да бъде изяснен скоро и да бъдe възможно най-добре прецизиран.
 


 

Коментари към "Къде да се връщат лекарствата с изтекъл срок":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg