Компютърна игра с биофийдбек сензори намалява стреса

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

В България се заговори за биофидбек тренинги преди около шест години, но в страни като Щатите, Япония, Германия и др. биофийдбек е добре познат както съпътстващ терапевтичен метод срещу редица заболявания. Прилага се в работна среда при стресови професии, в университети по време на изпитни сесии и в домашна среда като лесен и приятен начин за релаксация. На практика представлява компютърни игри, които управлявате без клавиатура или мишка, а с емоциите и мислите си. Ако контролирате процесите в тялото си – правилно дишане, плавен сърдечен ритъм, ниска кожна проводимост – играта върви напред. Освен играта, на екрана виждате в реално време и показателите за тези процеси в тялото ви – това става, благодарение на малки сензори на пръстите. Може да се състезавате с кола, да строите къща, да пътувате в космоса, но придвижването напред в играта става само ако постигате правилно и здравословно функциониране на системите в тялото ви.

Методът е открит 1961 г от психолога Нийл Милър, който доказва, че работата на автономната нервна система /например сърдечния ритъм, кръвното налягане, храносмилателната дейност и др./ може да бъде управлявана съзнателно. Автономната нервна система е нашия естествен суперкомпютър, който поддържа баланса в тялото и отговаря за живота на всяка една наша клетка и орган. Повече от 95% от нервните процеси в тялото са безсъзнателни, автономни и протичат под прага на нашата будност. Биофийдбек отваря широко прозорец към нарушения на функциите, предизвикани най-често от продължително нервно напрежение и стрес. Първи прилагат биофийдбек технологията в НАСА, за да тренират астронавтите и пилотите, които са подложени на екстремно натоварване. Днес има широко приложение в терапевтичната практика на лекари, психолози, ерготерапевти, консултанти, физиотерапевти, трудови терапевти, логопеди, както и при спортисти, музиканти по цял свят. Кабинети с биофийдбек софтуер и сензори работят вече и в България при логопеди, психолози, центрове за работа с деца, консултанти по обучение на персонала и др. Биофийдбек е ефективен за лечение на различни поведенчески и физиологични нарушения - дефицит на вниманието и хиперактивност, специфични трудности в обучението, епилепсия, заекване, депресии, зависимости, тревожност, проблеми със съня, хронична болка, главоболие, високо кръвно налягане, при сърдечни проблеми и др.

Биофийдбек игрите, които се предлагат у нас за домашни тренинги са със софтуер на WildDivine, Alive и сензори на iOM и HearthMath. На екрана виждате дихателния и сърдечния си ритъм, има показатели дали ги „държите“ в здравословен ритъм. Ако сте притеснени, колата ви спира и другите ви изпреварват, не успявате да построите мост или да вдигнете къща – точно както е в живота – стресът ви проваля. Ако се успокоите и вкарате процесите си в здравословен ритъм – веднага напредвате в играта и изображението се възстановява. Така човекът, който играе се учи по метода на инструменталното учене – целесъобразно действие – награда, неадекватно – провал. Необходими са 15-30 мин. на ден, за да автоматизирате умението волево да връщате баланса на физиологичните процеси, за които отговаря автономната нервна система. Резултатът от това е балансирана емоционална личност и по-бистър ум. Петнайсет минути биофийдбек ви подготвят за предстоящото през деня без да се уморявате бързо или ви разтоварват от стреса след работа. Изключително полезен е за хора, които заспиват трудно заради натрупана тревожност и стрес. 

Днес в японските офиси почивка с биофийдбек игра е стандарт в много офиси. Американските университети имат в библиотеките си кътове за биофийдбек игри, за да балансират напрежението по време на изпитни сесии. Така студентите постигат по-високи резултати на изпитите. В Германия се прилага широко като съпътстваща терапия при психолози, физиотерапевти, логопеди, ЕЕГ специалисти, като част от възстановяване след прекаран инсулт или инфаркт и като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания и др. Биофийдбек е щадяща човека, неинвазивна, безлекарствена терапия с активно участие на цялостната същност на човека (тяло, психика, дух) и улеснява използването на собствените оздравителни сили на тялото. А игрите на WildDivine и Alive са перфектни за работа в домашни условия, защото чрез игра учат, че напредъкът е възможен само когато сме останали спокойни, балансирани, но и фокусирани. Точно заради игровата си форма биофийдбекът е толкова подходящ за тренинги при деца – кое дете не обича да играе на компютърна игра, но вече освен забавна е и здравословна. 

Биофийдбек игрите са уникални с това, че с времето трениращият автоматизира умението да връща съзнателно здравословния ритъм в тялото си, започва да прилага това умение умело и извън играта, а успешно постигнатата желана цел става част не от играта, а се превръща в реалност в ежедневието. Методът учи на способността да превлкючваме лесно от напрежение към спокойствие, а оттам към фокусирана работоспособност. С времето се постига умение за правилно и равномерно вдишване и издишване, което е строго индивидуално за всеки човек и всяка възраст и биофийдбек може точно да определи това. С оптималното за всеки дишане се подобрява работата на всички вътрешни органи и нервната система като цяло. При контролираното дишане автоматично в съзнанието се извиква положителни образи или емоции, които водят до успокояване и възстановяване. Така се подпомага и усилва естествената и здравословна способност на тялото да се саморегулира, както е при дълбокия сън, ключов фактор за здравето на всеки.

Биофийдбек ще предлага още много иновативни приложения. Тества се прилагането му в автомобилостроенето – сензори на кормилото подават информация към компютъра на колата дали сте в достатъчно добра кондиция да шофирате и ви предупреждават, че може би е добре да спрете и починете. Така че не изоставайте с информацията около биофийдбек, предстоят интересни неща във всички области на ежедневието ни.
 


 

Коментари към "Компютърна игра с биофийдбек сензори намалява стреса":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg