Е, няма как – неделя е ден за глезене и най-много върви с един вкусен сладкиш! А предложението ни днес не е за изпускане - кейк с грозде, бяло вино и карамелена коричка! Уникално вкусен е! Пробвайте го...
Необходими продукти:
1 и 2/3 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
1/4 ч. л. сол
3/4 ч. ч. захар
6 с. л. краве масло
3 с. л. зехтин
2 големи яйца
настъргана кора от 1 лимон
1 ч. л. течен екстракт ванилия
1 ч. ч. бяло вино (За предпочитане Мискет)
2 ч. ч. зърна от червено или черно грозде
За топинга:
2 с. л. разтопено масло
2 с. л. захар
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с бакпулвера, содата и солта.
Разбийте маслото със зехтина и прибавете захарта. Продължете да разбивате докато добре се омеси всичко. Прибавете едно по едно яйцата, докато се усвоят добре от сместа. Прибавете настърганата лимонова кора и ванилията. Прибавете на три пъти брашното и виното, като ги редувате, така че да започнете и свършите с брашното. Бъркайте след всяко прибавяне, но само докато се получи еднородна смес.
Изсипете тестото в застлана с хартия и намаслена кръгла форма за торта с откопчаващи се стени, с диаметър 25см. Наредете отгоре зърната грозде и сложете тавичката в предварително загрята до 205 С фурна.
След 25 минути печене, когато отгоре вече е запечен, отворете фурната, полейте внимателно с разтопеното масло и поръсете с двете лъжици захар целия кейк.
Затворете фурната и печете още 20 минути или докато забодена в центъра на кейка клечка за зъби, излезе чиста. Извадете от фурната, оставете за около 20 минути кейка във формата, след това минете с нож по края на кейка и откопчайте страниците на формата.
Пренесете кейка с грозде и вино в чиния като внимателно издърпате хартията отдолу. Охладете напълно, нарежете на парчета и сервирайте.