Как се влиза в работен ритъм?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Лятото все още не е свършило, а няма и да свърши докато термометрите ни карат да се чувстваме добре, независимо каква дата показва календара! Въпреки това сме сигурни, че много от вас вече са взели своята доза морска почивка и вече се опитват да върнат желанието и способността си за работа.


Е, знаем, че ви е трудно да държите очите си отворени пред компютъра в офиса, искрено разбираме и нежеланието ви да станете сутрин от леглото! И ние сме го изпитали! Това унило състояние непосредствено след почивката ни, се нарича постотускарска депресия! Според психолозите с всяка изминала година хората, които са потърпевши от нея стават все повече. Учените твърдят, че причината е забързаното ежедневие, в което живеем всички и неумението да разпределяме правилно отпуските си.


Ако се чудите защо всички около вас ви се струват някак неприятни, то това най-вероятно се дължи на факта, че още страдате по хубавите плажни спомени и ума и тялото ви категорично отказват да приемат старата обстановка. А нищо чудно и околните да имат същия проблем, ето защо комуникацията ви някак куца – просто всички все още мислено сте на шезлонга с коктейл в ръка и не желаете да бъдете обезпокоявани.


Не искаме да ви дразним допълнително, но време е да осъзнаете, че това в ръката ви всъщност е папка със служебни задължения и искате или не, трябва да се завърнете на офисна територия. За целта, сме ви приготвили няколко изпитани начина, с които по-лесно и бързо да се отървете от следморската депресия.

Хранете се обилно и приемайте много витаними. Лекарите са доказали, че човек, който е попаднал в капана на този синдром, може дори да се разболее физически. Тялото отслабва, а грипа и настинките лесно го атакуват. Това е един вид защитен механизъм на организма, който помага за по-плавно адаптиране към нормалното ежедневие. Затова веднага щом измиете пясъка от краката си, хапнете нещо здравословно и витаминозно, за да се подсилите и избегнете летните неразположения. Освен многото плодове и зеленчуци обаче, не пренебрегвайте и шоколада! Той е чудесен антидепресант и повишава нивото на ендрофините (хормони, намаляващи стреса ) в кръвта.


Първият работен ден след отпуската, не се затрупвайте със задачи. За да намалите стреса, не бързайте да свършите всичко, което сте оставили за след ваканцията, наведнъж. Хубаво е да си направите план и да започнете да отхвърляте задълженията едно по едно. В противен случай рискувате да се паникьосате и да засилите чувството на отчаяние. Според руски психолози, повече от 4-5 часа труд в този критичен ден, не е желателен. Така, че набързо поздравете колегите, покажете им снимки, пийте кафе, хапнете нещо вкусно за обяд, залепете няколко цветни листчета за утре и тичайте обратно към вкъщи.

Използвайте уикендите за разходки сред природата. Какво по-чудесно място за релакс след морето, от планината? Природата е най-мощният енергиен източник, затова вместо да подсмърчате по отминали преживявания, използвайте всяка свободна секунда, за да се разтоварите и заредите с нови. Няколко нощи с компания на палатки в гората, ще ви помогнат да запазите за по-дълго летните емоции и да натрупате още. Сигурни сме, че ако послушате съвета ни, до края на сезона, ще сте събрали достатъчно слънчеви спомени, които да ви топлят цяла зима.


Спортувайте! Сдобихте се с достатъчно загар, сега е време да помислите и как да тонизирате и подсилите тялото си. Гимнастиката е най-подходяща за премахване на излишните килограми натрупани по време на отпускарския период. Но всеки вид спорт е добре дошъл за тялото и свежия ум. Независимо дали предпочитате да тичате, плувате или харесвате фитнес уредите, тренировките ще стимулират желанието ви за работа и ще върнат жизнените ви сили.

Сигурно в момента ви е изключително трудно да повярвате, че има светлинка в тунела?! Да, определено следморската депресия може да се мери със следродилната! Хубавото обаче е, че ако се вземат нужните мерки и при двете резултатът е положителен. В единия случай – нов живот, а в другия – нови сили за живот.


А сега е време да помислите къде ще прекарате ваканцията си следващото лято! Нали няма да се оставите няколко лоши дни, да ви откажат от почивките? Просто другия път не се задоволявайте с по-малко от две седмици плажни купони! Колкото по-дълга е отпуската ви, толкова по-малък е рискът от депресия след това!


 

Коментари към "Как се влиза в работен ритъм?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg