Когато чуем някой да споменава испанската кухня, веднага се сещаме за Пенелопе Крус във филма „Жена на върха“, където тя без усилия ни накара да погледнем на червените чушки като на течен шоколад с лешници, макар че ги мразим от деца. Но като оставим шегата на страна, испанците винаги са ни изумявали с колоритните си зеленчуково-плодови комбинации и способността да съчетават перфектно и най-несъвместимите подправки. Да не говорим, че приветстваме горещо идеята им в почти всяко ястие да присъства поне един морски дар, дори да става дума за десерт. Ето кои са испанските деликатеси, които задължително трябва да опитате.
Ако случайно имате път към Мадрид, обезателно посетете най-известният ресторант за традиционна кухня в града „Museo del Jamón“. Храната е убийствено вкусна, а цените изобщо не са солени. От личен опит можем да ви кажем, че там приготвят и най-добрата паеля с морски дарове. Сега китайците да ни извинят, но с ръка на сърцето провъзгласяваме испанците за царе на ориза. Тайната се крие в една съвсем проста съставка – шафранът. Той оцветява ориза в жълт цвят и му придава един особен вкус, който със сигурност няма да забравите.
Друго известно ястие, с което местните майстори се гордеят и с право, е супата гаспачо. Можем да я наречем иберийският еквивалент на таратора, само че вместо краставици, основата са доматите. Съществуват и плодови вариации на тази лятна супа, например гаспачо с диня, гаспачо с пъпеш и прочие. Уверяваме ви, и те не са за изпускане!
На север в Испания пък, в района на баските, се приготвят невероятни рибни блюда. Този регион се слави най-вече със знаменитото си ястие от треска, така наречения "пил-пил". Ценителите твърдят, че баските са истински майстори на морските гозби и не толкова заради невероятните си кулинарни умения, колкото заради свежестта и уникалния вкус на продуктите.
Обезателно трябва да вкусите и от местната шунка, наречена хамон. Обикновено испанците я предпочитат в комбинация с пъпеш, на ако ви се струва твърде несъвместимо като вкусове, може да я хапвате като мезе към червеното вино.
Най-известният испански кашкавал пък се нарича "кабралес", който по вкус много напомня на френското сирене рокфор, само че цената му е далеч по-достъпна.
И помнете, ако искате да се докоснете до неповторимия вкус на испанската кухня, то я опознайте отблизо, защото от ръцете на местните майстори си е съвсем друго.