Заседяването руши организма

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Заседяването сериозно застрашава здравословното ни състояние. И освен това трябва да разбием мита, че с редовните физически упражнения се компенсират вредите от ежедневното продължително седене.

47 отделни проучвания на канадски изследователи показват, че седенето в продължение на часове крие повишен риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет, рак и преждевременен летален изход.

И дори при редовни тренировки не се подобрява разклатеното здраве, особено при хората, които водят заседнал начин на живот.

Повишава се опасността за тези, които по-рядко извършват физическа активност или изобщо не извършват такава.

Когато сме в изправена позиция, работят определени мускули, които подпомагат тялото да стои изправено. Но останем ли седнали за по-продължителен период от време, метаболизмът не е толкова функционален и липсата на активност започва да се свързва с негативни последици. 

Според анализираните данни, публикувани в Annals of Internal Medicine, най-висок е рискът от развитие на диабет тип 2 – с 90% повече при продължително седящите.

Можем обаче да намалим часовете на седене, ако на всеки половин час правим по 3-минутна почивка, през която да стоим изправени или да се разхождаме.

Докато гледаме телевизия, също да се упражняваме или да стоим изправени.

Можем постепенно да намаляваме седенето – с 15 - 20 мин. на ден, за да успеем да достигнем с два – три часа по-малко седене през деня.
 


 

Коментари към "Заседяването руши организма":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg