Жаклин Вагенщайн или светът през погледа на един книгоиздател

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано
Жаклин Вагенщайн или светът през погледа на един книгоиздател

Жаклин Вагенщайн завършва английска гимназия в София, а по-късно две бакалавърски степени и една магистърска в Париж. От няколко години работи в семейното издателство „Колибри”, където съвсем безцеремонно и напук на всяка криза жъне успехи.

Срещам се с нея и установявам, че на живо е още по-запленяваща – говори увлекателно, изглежда удивително... и започвам да си обяснявам нейните успехи. Спомена, че била болна и откровено казано й завидях, че може да изглежда така добре в това състояние. Замислих се, че аз едва се влача, когато се тръшне някой вирус и за разлика от Жаклин никак, ама никак не изглеждам секси болна.

Как би описала себе си в едно изречение?

Аз съм нещо между колибри и розово фламинго - от аеродинамиката на едното, до любовта към себеподобните на другото, с розов оттенък, разбира се.

Обичаш ли да почиваш в България? Имаш ли любимо място тук, където би се връщала отново и отново?

Да! България е едно от любимите ми места за почивка. Лятото обичам да ходя на къмпинг. За съжаление напоследък Черноморието се застрои до такава степен, че стана почти невъзможно да се къмпингува. Харесвам много Родопите. За мен тази планина е магическа и притежава особен чар, които не спира да ме удивява. Имаме къща там и това е едно от местата, където се връщам отново, и отново.

А в Европа? Сигурно Париж ти е писнал?

О, Париж е градът, който най-силно вибрира в мен! Именно сега през пролетта той е прекрасен и неповторим. Обичам да почивам също в южна Европа, например Италия и Испания, по-рядко Гърция. Като цяло обичам южните държави, морета, континенти и полукълба.

Какво чете Жаклин? Може ли един професионалист в книгоиздаването да чете за удоволствие? Може би, за удоволствие четеш на френски?

Наскоро се преместих в нова къща. Взех със себе си една философска книга на Люк Фери, един роман на Кундера. Подхванала съм две книги от поредица „Модерна класика" - Вонегът и Ивлин Уо. В момента чета също Ървин Ялом – психоаналитик, който успешно съчетава психотерапия и художествена литература. Предстои скоро да издадем този автор.

Кой за теб е най-вдъхновяващият цитат от книга, който би накарал всяка жена да се усмихне?

Харесвам нестандартните идеи и сентенции на Амели Нотомб. Наскоро четох една нейна фраза, която казва, че „удоволствието е чудо, което ми показва, че съм това, което съм”.

Имам любим цитат на Пруст, но преводът на български е труден, защото става въпрос за игра на думи, излиза нещо от сорта на: „Любовта има причини, които разсъдъкът не познава”. Бих казала и като Граф Монте Кристо: „Моите мечти нямат граници - аз винаги искам невъзможното". Или като Малкия принц: „Най-хубавото се вижда само със сърцето”.

Слогана за двадесетия юбилей на „Колибри” гласи: „Да намериш време да четеш е като да намериш време да обичаш”. На теб остава ли ти време да обичаш някого? Вярно ли е, че умните жени по-трудно си намират мъже, защото ги плашат?

Бих добавила: „Да намериш време да обичаш е като да намериш време да живееш”. Успялата жена прави впечатление, че си е самодостатъчна. Това би могло да плаши мъжа и да го накара да се чувства излишен. Но това е само привидно, самоуверен или не, успял или не, всички имаме нужда от любов. Според мен най-хубаво е, когато можеш да споделиш успехите си с човека до себе си. И аз съм много щастлива, че сега мога да го правя.

Как поддържаш тялото си? Спортуваш ли? Има ли храни, които умишлено избягваш?

Аз съм изключително активен човек и обичам да спортувам. Ходя на йога, карам ски, плувам и играя тенис. Смятам, че спортът е мярка номер едно не само за поддържане на тялото и здравето, но и за психическото състояние на всеки човек. Не спазвам диети, но имам две основни правила, които се стремя да следвам – ям много плодове и зеленчуци, и се опитвам да не преяждам, въпреки че съм много лакома.

Обича ли Жаклин да готви? При баща, автор на толкова добри готварски книги?

Обичам да готвя, особено когато има за кого. В моето семейство има голяма кулинарна традиция и на готвенето се гледа като на изкуство. Споделям напълно тази идея. Вкусът към храната е и вкус към живота.

Какъв е стилът на една щастлива жена?

Чувствителна съм на тема дрехи и обичам много модата. Освен всичко друго това е начин на комуникираме. Човек изразява себе си и вътрешното си състояние чрез външния си вид. Освен това малко жени могат да останат хладнокръвни пред някоя хубава витрина. Харесвам големите марки, но паралелно също съм убедена, че дори когато дрехата не е маркова, тя може да стои блестящо на жена, която се чувства добре в нея и я носи със самочувствие. Коко Шанел казва : „Ако една жена е облечена лошо забелязваме облеклото, ако обаче е безупречно облечена, забелязваме нея".

Какво вдъхновява една жена да бъде преди всичко СЕБЕ СИ?

Най-ценното нещо, което жената притежава е нейната уникалност. Няма друг човек на света, който да е идентичен на теб. Каква по-добра причина да бъдеш себе си? Живеем уникален и единствен живот.

 

А ето  и няколко въпроса от читатели на BeU:

Какво мисли Жаклин за чалгизацията на българина? Дали не е преувеличено?

Чалгата е нещо, което е много далеч от мен. Заобиколена съм от тесен кръг хора, които нямат досег с нея и аз не съм добре запозната с този феномен, който е намерил почва у нас. Уважавам музикалните вкусове на всеки и не мога да съдя никого за ритмите, които предпочита, но не мога и да разбера що за безумие е да хвърляш салфетки с цената на златото по пода на нощен клуб докато възпяваш цвета и марката на нечия кола...

Какъв път трябва да измине един млад автор, за да стигне до издаване на стихосбирка или роман? Издателство „Колибри” дава ли шанс на млади таланти?

За двайсет години се научихме да разпознаваме таланта и когато имаме налице такъв, сме отворени за различни видове сътрудничество.

С Жаклин побъбри: Соня Вутова


 

Коментари към "Жаклин Вагенщайн или светът през погледа на един книгоиздател":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg