Една приказка за любовта, благодарността, уважението, разбирането и доверието.

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Във времена, когато става все по-модерно бракът да започва със споразумение, в което подробно се описва какво ще получи всяка от страните в случай на развод, е трудно да не се запиташ „Нима раздялата ще победи любовта?”.

Няма да забравя думите на една приятелка, която ми разказваше за любимия си български филм „Вчера”. „Сега няма такава любов, каквато е имало преди” – каза тя и продължи: „Преди години е било така – влюбваш се и това е за цял живот! Сега аз отдавна съм се примирила, че рано или късно любовта свършва с раздяла”. Аз още съм оптимист, но статистиките... Те не са на същото мнение - с всяка година разводите стават все повече.

Защо? Дали защото реалността ни смазва или защото светът става все по-„голям” и улисани в това да искаме да имаме повече, забравяме за дребните неща, които са истински? Нямам отговор на този въпрос. Но попаднах на една притча, която ми даде отговор на това кои са нещата, които биха могли да спасят една любов. И те са съвсем, съвсем прости:

„(...) В края на полето стояли Любовта и Раздялата и наблюдавали млада влюбена двойка. Раздялата казала на Любовта:
- Обзалагам се, че ще ги разделя!

Любовта отвърнала:
- Почакай! Дай ми възможност да направя само едно нещо с тях, а след това ти можеш да ходиш при тях колкото пъти искаш.

Съгласила се Раздялата. А Любовта се приближила до двамата влюбени, докоснала ги, погледнала в очите им и видяла, как между тях пробягва искра...

Върнала се Любовта при Раздялата и казала:
- Хайде, сега е твой ред!
- Не, - отвърнала Раздялата.
– Сега аз нищо не мога да направя, сега техните сърца са изпълнени с любов. Ще дойда при тях по-късно...

Минало време. Раздялата се върнала край къщата на онази същата двойка и видяла млади баща и майка с новородено бебе. Раздялата се надявала, че любовта им вече е отминала и затова с надежда пристъпила прага на дома им. Но поглеждайки в очите им, тя видяла Благодарност. Обърнала се Раздялата и казала:
- Ще дойда при тях по-късно...

Минало се още време. Раздялата отново се явила при тях – от къщата се носела детска глъч. Бащата се върнал изморен от работа, майката се опитвала да успокои момчетата. Раздялата се надявала, че сега вече тя ще може да ги раздели – все пак за толкова време и Любовта, и Благодарността отдавна трябвало да са напуснали сърцата им. Но поглеждайки в очите им, тя видяла Уважение и Разбиране.
- Ще дойда по-късно – тръгвайки си и този път, казала Раздялата.

Минало време. И отново дошла до дома им Раздялата. Погледнала – децата вече били пораснали, бащата – с посребрени коси, обяснявал нещо на синовете си, а майката приготвяла вечеря в кухнята. Вглеждайки се в очите им, Раздялата отново разочаровано въздъхнала – в тях тя видяла Доверие.
- Ще дойда по-късно – казала тя и излязла.

Минало се още време. Надникнала Раздялата отново в този дом и видяла из къщата да бягат внуци, а край камината стояла опечалена и измъчена старица. Раздялата я изгледала и си казала:
- Ето, че настъпи и моето време!
Приискало й се да погледне в очите на възрастната жена, но в същото време тя станала и излязла от дома. Раздялата тръгнала след нея. Скоро старицата стигнала до гробището и приседнала до един гроб. Това бил гробът на нейния съпруг.
- Изглежда, съм закъсняла – казала си Раздялата. – Времето е свършило вместо мен моята работа...

Тогава Раздялата се вгледала в разплаканите очи на възрастната жена. А в тях видяла Спомен – Спомен за Любов, Благодарност, Уважение, Разбиране и Доверие...”
 


 

Коментари към "Една приказка за любовта, благодарността, уважението, разбирането и доверието.":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg