С предястие като домати по креолски, няма начин да не впечатлите гостите си. Рецептата е много интересна и най-важното - вкусна!
Необходими продукти:
2 кг домати
1 ч. л. морска сол
1 с. л. сос Табаско
млян черен пипер на вкус
200 г бекон
1 зелена чушка
1 глава салатен лук
4-5 клонки целина
3 с. л. зехтин
2-3 филии пълнозърнест хляб
1 к. ч. сметана
Наин на приготвяне:
Доматите се бланшират и обелват. Разрязват се наполовина, нареждат се в тава с разреза нагоре, поръсват се с морската сол, черния пипер и соса.
Отделно се запържва беконът и се натрошава на парчета, като отделената мазнина не се изхвърля. Чушката, лука и целината се нарязват и задушават в мазнината от бекона, като се добавя и зехтинът. Смесват с бекона и тиганът се дръпва от огъня.
Хлябът се нарязва на ситно и се прибавя при чушката, лука, целината и бекона, като трябва добре да се напои с мазнина.
От сместа се слага по 1 с. л. върху всяка половинка от доматите. Запичат се 20 минути в предварително загрята до 200 С фурна. Накрая се поливат със сметаната, запичат се още няколко минути и се поднасят със соса от тавичката.
Добър апетит!