Демонът се храни с гняв

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

В едно далечно кралство един ден на портите почукал малък демон. Когато стражите отворили огромните врати били отвратени – демонът бил грозен, миришел ужасно, а думите, които излизали от устата му - били вулгарни и обидни! При вида на малкия противен демон стражарите започнали да крещят – „Ужасно грозни демоне, върви си, миришеш ужасно...“ При тези слова обаче демонът пораснал по-голям, думите му станали още по-вулгарни, а миризмата още по-нетърпима. Колкото повече хората се отвращавали от него и го обиждали, в желанието си той да си тръгне, толкова повече демонът растял и ставал все по-непоносим! Наглостта му стигнала до там, че вече огромният демон влязъл в тронната зала на царския дворец и се настанил удобно в креслото на царя.


В опитите си да го изгонят царските стражи започнали да го обсипват с обидни слова, което го превърнало в огромен великан. Така великанът демон седял в тронната зала, с най-ужасната миризма, която може да съществува, а от устата му излизали такива слова, каквито не могат да се чуят и в най-долната кръчма или бардак... В този момент в залата влязъл царят. Мъдър и справедлив, владетелят не се смутил от размерите и формите на демона и вместо да се опита да го изгони с обиди, царят му казал - „Демоне, добре си ни дошъл. С какво може да нагостим?“ - Очуден от милото и гостоприемно отношение на владетеля, демонът се смалил малко. Всички, които били в залата разбрали, какво е направил с милите думи техният цар и го последвали - „Демоне, изглеждаш уморен, искаш ли да те разтрия“ - възкликнал някой - „А аз ще ти приготвя нещо за хапване, искаме да те накараме да се почувстваш като у дома си“ - „Да, може да останеш, колкото пожелаеш“... Така при всяка мила дума и отношение демонът ставал все по-малък, словата му все по-поносими, а миризмата едва се усещала. Накрая, след като всички се отнесели мило с него демонът станал толкова малък, че в един момент изчезнал!


Поуката от мъдрата приказката е че всяка лоша дума и отношение раждат в отсрещната страна още по-лошо, и още-по лоша... Следващият път, когато някой нахално ви сръчка или пресече пътя ви просто му се усмихнете - ще останете изумен от реакцията му! Не се лутайте в омагьосания кръг на гнева – така само ще нахраните демона.

Будистка приказка


Вижте още:

Усмивката на бог

Защо предразсъдъците ни правят бедни?
 


 

Коментари към "Демонът се храни с гняв":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg