Готова ли съм да бъда майка?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Да станем родители? Това е може би най-важното решение, което трябва да вземем. Независимо дали сме планирали предварително появата на едно дете или то идва малко неочаквано. Целият ви живот ще се промени завинаги. Радвайте се на времето преди бременността, но един ден този въпрос ще дойде и във вашият дневен ред. Няколко са основните неща, терзаят жените преди първото бебе. Ето кои...

Страхът  "Аз не харесвам деца!"
Всеки е изричал тези думи. Безгрижният живот на купони и импулсивни пътешествия ще ни липсва, няма какво да се лъжем. Но, не мислете, че децата са само ангажимент и проблеми. Те са най-голямата радост. Да видите живота през очите на родител е нещо, което всеки трябва да изпита. А опитът и приключенията, които сте натрупали до момента ще ви направят по-добри в грижите и възпитанието, на които сте способни. Освен това, не забравяйте, че бебетата порастват. Имате много малко време да се порадвате на майчинството в този му вид – биберони, кърмене и недоспиване вечер. След година или две, детето ви вече ще е по-самостоятелно и с всеки следващ ден вие ще му бъдете по-малко нужни. Ще се върнете на работа, ще срещате хора и ще живеете пак в ролята на жена за пред всички останали, а само вечер у дома и през уийкендите ще можете да сте майка. Не е лесно да минеш през всички стадии на живота отново, но от второ лице. Въпреки това, сами ще осъзнаете, колко е важно и за вашето развитие да дарите живот и да съумеете да създадете семейство с друг човек.

Страхът от физическите промени
Тук се включват не само страхът от самото раждане, но и цялата бременност и следродилния период. Няма жена, която да не се тревожи от напълняването и промените в тялото. Важно е да се поддържате в добра форма, независимо дали смятате да заченете още утре или в бъдеще. Приемайте витамини и минерали, които ще са необходими в по-големи количества за да изхраните и себе си и бебето. Движението е много важно! Разхождайте се и спортувайте колкото е възможно, за да имате мускулен тонус и да успеете да възвърнете желаното си тегло след като родите.

Финансовият въпрос
Децата са голям разход, разбира се. Добре е да имате някакви спестявания, особено след като се наложи да разчитате само на една заплата за трима. Важно е да имате стабилен и уравновесен партньор до себе си, който ще ви подкрепя не само финансово, но ще бъде и отговорен баща, психически устойчив и грижовен. Ролята на мъжа може да е дори по-важна от тази на жената, тъй като неговите емоции са решаващи за цялото семейно равновесие. Когато решите да се върнете на работа, отново ще разберете, че и с два източника на доходи, финансовите притеснения си остават. Все пак, радвайте се на семейството си повече и не мислете твърде много за скъпи придобивки и вещи. Парите не са основата на добрите семейства.

И не забравяйте!
Няма най-подходящ момент или най-правилен. Никога няма да се почувствате напълно готова, но това не е причина да се страхувате. Когато споделите живота си с едно дете и му посветите всичките си грижи и усилия, ще разберете, че повече не можете да се върнете назад с мисълта, че не сте взели това съдбоносно решение.

Животът придобива истински смисъл, когато усещате как расте във вас. Запазете най-хубавото от миналото и го предайте на децата си в бъдещето.  


 

Коментари към "Готова ли съм да бъда майка? ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg